Review

BOEK

Harvki Murakami, 'The Elephant Vanishes', uitg. Hamish Hamilton - f 35,85.

HUGO POS

De uitgevers Coppens en Frenks hebben geprobeerd een Japanse bibliotheek op te bouwen. Goede kritieken mochten niet baten, het project kwam na een zevenuitgaven tot stilstand.Nu komt in dit postmoderne tijdvak Harvki Murakami (1949) met een aantal bekroonde romans sterk naar voren. Van die romans heb ik er slechts een gelezen, 'A wild sheep chase' en ik moet bekennen dat ik er moeite mee had om erin te komen.

Des te verheugder ben ik dat ik na lezing van dit 17 verhalen tellende boek volmondig kan erkennen dat hij een een pakkend verhaal kan neerzetten. Hij heeft een authentieke, levendige stijl en beschikt over een ongebreidelde fantasie. Het titelverhaal, 'De olifant verdwijnt' is een wonderlijke geschiedenis van een oude olifant die samen met zijn oppasser vanuit zijn stevig omheinde kooi spoorloos blijkt te zijn verdwenen. Het intrigerende van het verhaal is niet de verdwijning op zichzelf, maar de reaktie van de verteller, de schrijver, op de verdwijning. Olifant en oppasser worden niet teruggevonden. De verteller blijft zich met het raadsel bezighouden en gelooft in een bovennatuurlijke verklaring. Deze preoccupatie met iets wat niet normaal te verklaren is zit hem in de weg als hij een relatie wil aangaan met de andere sekse.

Er zit iets spontaans, jeugdigs in Murakani's schrijftrant, het is aanstekelijk, of het nu over de verdwijning van een kat gaat of over een eenzame student die bokslessen neemt en er ten onrechte van beschuldigd wordt dat hij een medestudent tot zelfmoord dreef. Dat Murakani het etiket surrealisme is opgeplakt valt enigszins te begrijpen. Toch voeren zijn personages gesprekken die wars van iedere geheimzinnigheid eerder aan moderne Amerikanen doen denken. De ik-vorm waarin de verhalen zijn geschreven sluit aan bij een bekende Japanse traditie. De ik is meestal een jongeman van begin dertig. Hoewel niet alle verhalen even geslaagd zijn, onderging ik het lezen als een verjongingskuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden