Review

Boekje voor heldere nacht

Door alle publiciteitsoffensieven van Nasa en Esa zou je bijna gaan denken dat er buiten Mars niets te beleven valt in ons zonnestelsel of daarbuiten. Dat we geen karretje op Jupiter hebben rondrijden of astronauten naar Venus gestuurd, wil echter nog niet zeggen dat daar niets te zien valt. Je hoeft ook niet op ruimtereis om dat moois te bekijken. Een goede verrekijker en een heldere nacht volstaan.

En een gids natuurlijk. Zonder gids raak je ook in de sterrenhemel de weg kwijt. Op de golven van het Mars-nieuws -dat weer wel, natuurlijk- maakt Stichting De Koepel reclame voor haar jaarlijkse Sterrengids, en voor het hemelprogramma van 2004. Voor de twee maansverduisteringen bijvoorbeeld, of voor planeet Venus die in juni voor de zon zal trekken -sinds 1882 niet meer vertoond.

Maar eerst is er Saturnus. De op één na grootste planeet van het zonnestelsel staat nu helder aan het firmament. Saturnus, planeet aller planeten. Laat een striptekenaar wat hemellichamen tekenen en geheid dat Saturnus er met zijn ringen bij zit. Is het niet vreemd te beseffen dat we pas sinds 1655 weten dat die ringen er zijn? Galilei had ze weliswaar in 1610 al gezien, maar het was Christiaan Huygens die begreep wat hij zag.

2004 wordt een Saturnusjaar. In juli komt de ruimtesonde Cassini na een reis van zeven jaar en miljarden kilometers bij de planeet aan en begint ze aan haar vierjarig programma van rondjes draaien. Januari 2005 lanceert Cassini haar sonde Huygens die dan zal afdalen naar Titan, de grootste maan van Saturnus die Christiaan heeft ontdekt en naar zijn zoon heeft vernoemd.

Daar zie je vanaf de aarde natuurlijk niets van, maar het is toch leuk om met zo'n gids in de hand te kunnen volgen waar alles zich ongeveer moet afspelen (Saturnus is nu de hele nacht zichtbaar en staat in het sterrenbeeld Tweelingen). De vraag is: heb je aan de Sterrengids 2004 dan een goede handleiding? Ja, een erg goede. Het is misschien wel een te goede gids. Veel informatie is vooral geschikt voor amateur-sterrenkundigen, voor mensen die willen weten hoe ze hun telescoop moeten richten, hoe ze het ene coördinatenstelsel moeten omrekenen naar het andere of die alles willen weten van de bewegingen van de belangrijkste Saturnus-manen.

Wie de lat iets minder hoog legt, is misschien beter en in elk geval goedkoper af met het 'Jaarboek sterrenkunde 2004' van Govert Schilling. Ook hier staat van nacht tot nacht wat er te zien is, maar het is beknopter, begrijpelijker en wat lager bij de grond -Schilling noemt de Kleine Beer nog gewoon het steelpannetje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden