Vanaf woensdag 28 april mag er in de boekhandel weer zonder afspraak gewinkeld worden. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Vanaf woensdag 28 april mag er in de boekhandel weer zonder afspraak gewinkeld worden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Boekhandel

Boekhandel annex buurthuis viert dat deuren weer open mogen

Redactie Trouw

Op woensdag 28 april gaan ook de boekhandels weer open. In veel winkels wordt daar op een feestelijke manier bij stilgestaan, zoals in het Utrechtse Savannah Bay.

De Utrechtse boekhandel Savannah Bay is eigenlijk te klein voor de grootse heropening vanochtend. Schrijfster Manon Uphoff komt om 9 uur hoogstpersoonlijk een lint doorknippen en dichter Ingmar Heytze draagt voor. “Op de stoep voor de winkel”, zegt eigenaar Marischka Verbeek. Binnen lukt dat allemaal niet op anderhalve meter. Temeer omdat er ook nog een ploeg van RTL Nieuws komt filmen.

Voor klanten is pas vanaf 10 uur weer plaats. Het hoeft ook allemaal niet te feestelijk, vindt Verbeek. “De coronacijfers geven geen aanleiding voor een jubelstemming.” Toch vindt ze het belangrijk dat het moment gemarkeerd wordt en doet ze mee aan de actie waarbij bekende schrijvers overal in het land de boekwinkels symbolisch heropenen.

Een boek en een praatje

Een boekhandel is echt meer dan zomaar een winkel, heeft Verbeek het afgelopen jaar gemerkt. “We zijn eerder een buurthuis. Vorig jaar, toen we nog open mochten, kwamen mensen die eenzaam thuis zaten niet alleen langs voor een nieuw boek, maar ook voor een praatje. Sinds de lockdown bellen mensen op.”

Dat heeft zeker te maken met het karakter van de boekhandel. Ooit begonnen als vrouwenboekhandel met een stevig feministisch aanbod, nu ook gespecialiseerd in onderwerpen als homoseksualiteit, genderdiversiteit en anti-racisme. “Onze winkel is een veilige plek. Ik kreeg de afgelopen maanden bijvoorbeeld telefoontjes van mensen die thuis nog in de kast zitten en tijdens de lockdown geen kant op konden. Zij kunnen nu weer zonder afspraak binnenlopen.”

Het specialisme heeft Savannah Bay ook door dit lastige jaar heen gesleept. “We zijn gered door Black Lives Matter.” Toen vorig jaar rond deze tijd de demonstraties begonnen, had de winkel een goed gevulde kast met titels waar opeens veel vraag naar was. Verbeek kon blijven inpakken. “Een legertje vrijwilligers fietste de stad door om de boeken overal te bezorgen.”

Lees ook:

Boekverkopers lijden zwaar onder de lockdown, uitgeverijen stellen nieuwe titels massaal uit

Boekwinkels lijden onder de lockdown. Daarom is er de campagne: bestel online een boek om de hoek en red zo de lokale verkoper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden