Boekenweekgeschenk 2018: ‘Gezien de feiten’? Nee, ‘Mei it each op de feiten’!

De Friese vlag.Beeld Wikimedia Commons

Het Boekenweekgeschenk van 2018, ‘Gezien de feiten’ van Griet Op de Beeck, wordt ook uitgegeven in het Fries. De vertaling zal in de winkels liggen onder de titel ‘Mei it each op de feiten’. Nog niet eerder werd een boekenweekgeschenk in het Fries vertaald. 

De vertaling wordt uitgegeven omdat Leeuwarden volgend jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is. Een onderdeel van de festiviteiten is het programma ‘Lân fan taal’, waarin mensen en instituten samenwerken om de Friese taal extra aandacht te geven. Een vertaling van het Boekenweekgeschenk hoort daarbij, vindt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Jetske Bilker tekent voor de vertaling. Zij vertaalde ook de kinderboekenreeks De Schippers van de Kameleon’ en het eerste boek uit de Harry Potter-serie. Alle boekhandels kunnen intekenen voor de vertaling van het Boekenweekgeschenk, de verwachting is dat vooral vanuit Friesland de belangstelling groot zal zijn.

Op de Beeck zelf is enthousiast over de vertaling. Ze rekent erop ‘dat een echte Fries me dat in die prachtige taal gaat voorlezen’. Ook hoogleraar Friese taal- en letterkunde Goffe Jensma is enthousiast. Of er veel behoefte is aan een Friese vertaling kan hij zo niet zeggen, maar het vertalen van een Nederlands boek naar het Fries voegt zeker wat toe, zegt hij. “Ook al zijn de Friezen volstrekt tweetalig, een boek dat in de moedertaal wordt aangeboden komt directer tot je”, zegt Jensma. “Daarnaast is het belangrijk dat een taal zich vernieuwt, het vertalen van boeken hoort daarbij.” 

Jensma noemt de schrijftaal het ‘atelier van de taal’, van hem mogen er wel meer Nederlandse boeken vertaald worden. “Al schrijvend en vertalend wordt een taal onderhouden. In het boek van Op de Beeck staan straks allerlei nieuwe woorden en zinnen, daar moet een Friese vertaling voor bedacht worden. Dat heeft een taal nodig.”

Het origineel én de Friese vertaling worden tijdens de Boekenweek (van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart) gratis ter beschikking gesteld aan mensen die voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken inslaan.  Op zondag 18 maart functioneert het Boekenweekgeschenk zoals elk jaar ook als treinkaartje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden