null Beeld

RumoerJann Ruyters

Boekenweekgedicht van Bart Moeyaert ‘onthuld’

Jann Ruyters

Geen wonder dat juist schrijver en dichter Bart Moeyaert gevraagd werd om het Boekenweekgedicht 2022 te schrijven; het thema dit jaar is ‘Eerste Liefde’. “De liefde, goed kijken naar elkaar, of te weinig, zit in al mijn werk”, vertelt de dichter in een interview met Janita Monna. Zijn gedicht Kortom zal in de Boekenweek, die loopt van 9 t/m 18 april, worden verspreid in boekhandels en bibliotheken, en worden voorgedragen op het Boekenbal op 8 april. ‘Leef door en zoek of wanhoop niet/ de bus rijdt voor en als je mij ziet // zeg je: ah’, dicht Moeyaert.

Dat de Boekenweek naast een geschenk en een essay ook een gedicht ‘kent’, gepresenteerd in Trouw, is nog maar sinds kort. Bart Moeyaert is na Ester Naomi Perquin, Ellen Deckwitz en Babs Gons de vierde Boekenweekdichter op rij. Poëzie krijgt wel steeds meer aandacht in ons land. Twee gedichtendagen zijn er, een poëzieweek, diverse poëzieprijzen, populaire festivals zoals de Nacht van de Poëzie, Poetry International. Dit jaar was er zelfs al een poëziebestseller: Komijnsplitsers, de nieuwe bundel van Marieke Lucas Rijneveld. Waarmee niet gezegd is dat poëzie in het algemeen beter verkoopt, er wordt nog steeds meer poëzie geschreven dan gelezen.

De nationale gedichtendag is in januari voorafgaand aan de poëzieweek, en dan is het 21 maart weer gedichtendag, een wereldwijde, van Unesco. Op die dag werd vorige week ook de Herman de Coninckprijs uitgereikt aan Tijl Nuyts voor Vervoersbewijzen.

Overigens kennen weinig andere landen zo’n nationale gedichtendag, net als dat weinig landen een boekenweek hebben. In Groot-Brittannië bestaat wel een National Poetry Day, sinds 1994. In de Verenigde Staten wordt in augustus Bad Poetry Day gevierd, in bepaalde kringen althans. Op deze dag wordt men gestimuleerd een slecht gedicht te lezen, voor te dragen of te schrijven. Een van de initiatieven op Bad Poetry Day: schrijf een beroerde haiku.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden