CPNB

Wat is dit?

'CPNB ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.

BOEKENWEEKESSAY Natuurlijk

Jan Terlouw schreef met zijn essay Natuurlijk een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid.

CPNB
null Beeld Sanne Terlouw
Beeld Sanne Terlouw

Jan Terlouw is geboren in een boerendorp op de Veluwe en groeide op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp bij de geboorte van kalfjes. De schoonheid, de variatie en het mysterie van de natuur werden voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. En Nederland vindt hij een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen…, alles fascineert hem mateloos.

Maar Terlouw is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, heeft de mens in de afgelopen eeuwen in rap tempo verwoest. De klimaatverandering is een feit. Het is nog niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.

Natuurlijk Beeld Jan Terlouw
NatuurlijkBeeld Jan Terlouw

Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Tijdens de Boekenweek voor slechts € 3,50 te koop in de boekwinkel.

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als natuurkundige, en besloot in 1971 om de politiek in te gaan. Tijdens zijn rijke politieke carrière was hij ook zeer succesvol als jeugdboekenschrijver (Lemniscaat). Hij schreef onder andere de klassiekers Koning van Katoren (1971, bekroond met de Gouden Griffel), Oorlogswinter (1972) en Briefgeheim (1973) dat eveneens een Gouden Griffel won.

Samen met zijn dochter Sanne publiceerde hij sinds 2006 onder andere zes Reders & Reders-thrillers. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag verschenen eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het Hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Terlouw hield hierbij een hartstochtelijk pleidooi in De Wereld Draait Door.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden