Boekentips

Boekentips: ‘Krabben’, ‘De Honger’ en ‘Noodlot’

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Daan Borrel & Milou Deelen
Krabben. Van vrouw tot/tegen vrouw
Nijgh & Van Ditmar; 230 blz. € 21,99

Als een krab in een mand omhoogklimt, trekken zijn soortgenoten hem naar beneden. ‘De krabbenmand’ dient als term voor het verschijnsel dat vrouwen elkaar niet ondersteunen in hun ambities maar ondermijnen of zelfs tegenwerken. Journalisten Daan Borrel en Milou van Deelen vragen zich in deze bundel af of krabben echt een verschijnsel is, waarom het gebeurt en wie de aanstichtsters zijn. Word je als krab geboren of word je tot krab gemaakt?

Aanleiding voor hun onderzoek vormde het tumult rond het filmpje dat de 21-jarige Milou, lid van studentenvereniging Vindicat, in 2017 op Facebook plaatste. In beeld houdt ze vellen papier omhoog met de scheldwoorden die ze op de vereniging naar haar hoofd geslingerd kreeg: hoer, slet, laag wijf. Vervolgens waren de reacties ook niet mals, Van Deelen was niet meer alleen een slet, nu ook nog een verrader.

Borrel en Deelen spreken met deskundigen en betrokkenen, o.a. historica Els Kloek, schrijfster Anja Meulenbelt, journaliste Barbara van Beukering (tevens moeder van Milou). Daarnaast wat veel plaatjes van Borrel en Deelen (of is dit gekrab?). Meulenbelt vertelt over gekrab tijdens de tweede feministische golf toen ze bij bepaalde vrouwengroepen geweerd werd nadat ‘De schaamte voorbij’ een bestseller was geworden. Niks, sisterhood.

‘Krabben’ besluit met een handleiding hoe het ideaal van zusterschap toch te bereiken. De eerste: stop met afkeurend roddelen. Barbara van Beukering denkt er anders over: ‘Spijt van roddelen heb ik alleen als aan de beroddelde persoon wordt doorverteld wat ik heb gezegd.’

*

null Beeld

Gezin bespied

Kasper van Beek
De Honger
Cargo; 318 blz. € 19,99

De opvolger van Van Beeks debuut ‘Vogelvrij’ is opnieuw heel origineel. Als het gezin van psychiater Liam Sandberg thuiskomt van een weekendje weg zit er een geel papiertje op de afstandsbediening van de tv: PLAY. Als ze op de knop drukken zien ze zichzelf, gefilmd vanuit verschillende standpunten in alle kamers. Iemand heeft ze een jaar lang dag en nacht in de gaten gehouden. De politie begrijpt er niets van. Geen thriller die je snel weglegt.

*

null Beeld

Gespleten dorp

Marlen Visser
Noodlot
Prometheus; 296 blz. € 19,99

Als Evy Benders haar oom in zijn Veluwse dorp opzoekt, ziet ze al snel wie de Postcodeloterij gewonnen heeft en wie niet. Haar oom won in elk geval niet. Sommige bewoners weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Maar dat is niet het enige drama dat het dorp verscheurt. Een aanranding houdt de gemoederen bezig. Jammer dat het goed begonnen ‘Noodlot’ wat wegzakt in uitleggerige beschrijvingen en dialogen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden