Review
Boeken Rembrandt-jaar
Behalve een groot aantal exposities met bijbehorende catalogi heeft het Rembrandt-herdenkingsjaar ook een schat aan boeken opgeleverd. Een keus.
’De grote Rembrandt’ door Gary Schwartz, uitg. Waanders, Zwolle, 69,95 euro. Tweeëntwintig jaar na zijn studie ’Rembrandt zijn leven, zijn schilderijen’ verschijnt opnieuw een biografie, aangevuld met nieuwe inzichten, dit keer met minder grote nadruk op de rol van de opdrachtgevers.
’Het Rembrandtboek’ door Ben Broos, uitg. Waanders, Zwolle, 14,95 euro. Overzichtelijke pocket (wel 320 pagina’s) die het chronologische opgebouwde verhaal van leven en werk vooral met feiten de feiten weergeeft.
’Rembrandt in het Mauritshuis’, door Epco Runia en Ariane van Suchtelen, Mauritshuis, uitg. Waanders, Zwolle, 14,95 euro. Conservatoren plaatsen Rembrandts olieverven in een stilistische ontwikkeling.
’Rembrandt voor dummies’ door Arthur Graaf en Michiel Roscam Abbing, uitg. Addison-Wesley, 27,95 euro. Voor jongeren die leuke feitjes willen voor hun scriptie.
’Rembrandts groepsportretten’, door Alison Kettering, uitg. Waanders, Zwolle, 14,95 euro. Amerikaanse kunsthistorica zet groepsportretten uit Mauritshuis, Rijksmuseum en Amsterdams Historisch Museum in een flinterdun boekje.
’Op pad met Rembrandt – In en rondom Amsterdam’, door Ken Wilkie met foto’s van Eddy Posthuma de Boer, uitg. Bas Lubberhuizen, Amsterdam, 22,90 euro. Anders dan bij Van Gogh heeft Wilkie het bij Rembrandt niet getroffen wat zijn reislust betrof.
’Rembrandts late religieuze portretten’, door Arthur K. Wheelock, Volker Manuth en Peter Sutton, uitg. Waanders, Zwolle, 34,95 euro. Bijdrage van de National Gallery Washington (DC) waar de echte én afgekeurde Rembrandts in rijen aan de wand hangen. Focus op een in Nederland weinig bekend aspect van Rembrandts ontwikkeling.
’Rembrandts olifant – het verhaal van Hansken’ door Michiel Roscam Abbing, uitg. Leporello, 17,50 euro. Rembrandt heeft het olifantje in 1638 weergegeven op de achtergrond van een voorstelling met Adam en Eva.