Wij Slaven van Suriname

Boek Anton de Kom na 86 jaar in bestsellerlijst

Het standbeeld van schrijver Anton de Kom in Amsterdam Zuidoost.  Beeld Frank Castelein
Het standbeeld van schrijver Anton de Kom in Amsterdam Zuidoost.Beeld Frank Castelein

Het boek Wij slaven van Suriname van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom staat na 86 jaar voor het eerst in de bestsellerlijst.

Redactie

Een nieuwe uitgave van het werk, waarin hij de Surinaamse geschiedenis beschreef vanuit een antikoloniaal gezichtspunt, komt deze week binnen op nummer 30 in de lijst van best verkochte boeken in Nederland.
Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. De titel valt op in de lijst die verder grotendeels bestaat uit thrillers, voetbalbiografieën en boeken van BN'ers.

Het werk van De Kom staat opnieuw in de belangstelling door de Black Lives Matter-beweging en het maatschappijbrede debat over racisme. Bovendien staat Anton de Kom sinds vorige maand in de Canon van van de Nederlandse geschiedenis, als eerste Surinamer ooit.

De Kom publiceerde het boek, een felle aanklacht tegen racisme en koloniale uitbuiting, in 1934. De verzetsheld (1898-1945) geldt als een van de belangrijkste stemmen van de antikoloniale beweging aan het begin van de twintigste eeuw. In Amsterdam staat een standbeeld ter nagedachtenis aan de bijzondere man, die in 1945 overleed in een Duits concentratiekamp.

Wij slaven van Suriname was na de Tweede Wereldoorlog jarenlang niet verkrijgbaar. In de jaren zestig werd het boek herontdekt door studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Sindsdien zetten de Surinaamse gemeenschap en antiracisme-activisten zich in om zijn intellectuele nalatenschap te verspreiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden