FilmrecensieEl Father Plays Himself

Boeiende confrontatie tussen vader en zoon in de Venezolaanse jungle

Zoon Jorge Thielen Armand (rechts) maakt in de Venezolaanse jungle een film over en met zijn vader. Beeld trbeeld
Zoon Jorge Thielen Armand (rechts) maakt in de Venezolaanse jungle een film over en met zijn vader.Beeld trbeeld

El Father Plays Himself
Regie: Mo Scarpelli. Met Jorge Thielen Armand en Jorge Roque Thielen.
★★★★

Belinda van de Graaf

Jorge Thielen Armand is een jonge filmregisseur die een script heeft geschreven over het leven van zijn avontuurlijke vader. Dat wil hij niet met een acteur, maar met zijn vader in de hoofdrol verfilmen. Het is dus de bedoeling dat vader zichzelf speelt en dat gaat bepaald niet van een leien dakje, zo is te zien in de boeiende documentaire die over het maken van de speelfilm is gemaakt.

Vader heeft het leven geleid van een vrijbuiter in de Venezolaanse jungle. Hij heeft onder meer illegaal naar goud gedolven, terwijl zijn zoon op zijn vijftiende naar Canada vertrok.

Het maken van de speelfilm brengt vader en zoon nu op een bijzondere manier weer bij elkaar. Sterker, ze hebben nog nooit zoveel tijd samen doorgebracht: 42 productiedagen achter elkaar.

Voor de zoon betekent het een confrontatie met het alcoholisme van zijn vader en met diens gekte. Op de eerste draaidag blijkt vader al een hele fles rum achter de kiezen te hebben. En op zeker moment gaat hij zo op in zijn woeste spel dat hij een vinger breekt. Maar je ziet ook genegenheid en pijn om de verloren tijd, met de jungle als stille ­getuige.

Wel jammer is dat ‘La Fortaleza’, de speelfilm die uit het vader-zoonproject is voortgekomen, eerder dit jaar al op het filmfestival van Rotterdam was te zien en dat de documentaire het nu in z’n eentje moet doen. De twee films horen natuurlijk samen te worden vertoond.

Te zien op Picl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden