Thomas Erdbrink in de kappersstoel van Eus.  Beeld  Maaike Bos
Thomas Erdbrink in de kappersstoel van Eus.Beeld Maaike Bos

TV-columnMaaike Bos

BN’ers in de kappersstoel van Eus: een vreemd, maar wel een leuk format

Maaike Bos

Nog even over afgelopen zondag: ik hoop op meer ‘Promenade’ (NTR). Komend weekend is de laatste uitzending voordat ‘Zondag met Lubach’ (VPRO) weer terugkomt, en Diederik Ebbinge vreest voor het voortbestaan van zijn creatie. Promenade is een culthit, vooral onder mediamensen (niet altijd een aanbeveling). Allicht: Eva Crutzen, Henry van Loon, Ton Kas en Diederik Ebbinge nemen vooral Hilversum op de hak. Nu moet de alternatieve talkshow nog geliefd raken onder de kijkers, snikte de presentator zondag.

Gelukkig voelt hij feilloos aan wat kijkers willen: een mystery guest. Een vent in een doos met vraagtekens erop. En een talkshow is pas een talkshow als Peter R. de Vries er geweest is, is een bekend mantra. Kortom: hij was het. Van Loon raadde het meteen, want hij had het achter de schermen al gezien. De Vries baalde, wierp in zijn act de doos af en beende kwaad weg. Twaalfduizend euro door de plee gespoeld, fulmineerde Ebbinge met gevoel voor overdreven bedragen.

Zowat elke grap is raak – voor wie de media volgt. Zijn dramaserie ‘De luizenmoeder’ schoot ook raak, maar dan in een schoolpleinsituatie. Daarin kunnen veel meer mensen zich herkennen. Misschien kan Promenade beter overleven als de onderwerpen vaker van buiten het Mediapark komen. Wie een eind van Hilversum vandaan zit, is Özcan Akyol met zijn nieuwe programma ‘De geknipte gast’. De schrijver en televisiemaker Eus woont in Deventer en heeft zijn eigen kapperszaak, zegt BNNVara zonder verdere uitleg.

De aanrakingen worden bijna te intiem

Het is een vreemd, kwetsbaar maar wel leuk format, bleek dinsdag toen hij zijn eerste gast Thomas Erdbrink knipte. Gedurfd wel, om die bekende Nederlanderhoofden zo aan te raken. Eus kent de geheimen van de tondeuse – zie zijn baard – maar voor het knippen ging hij speciaal een halfjaar op cursus. Hij mist nog de vingervlugheid van een volleerd barbier en daardoor worden die aanrakingen bijna te intiem. Andersom zit ook die BN’er maar kwetsbaar in beeld met knijpers in zijn haar terwijl hij zijn persoonlijke verhaal vertelt.

Het idee van gasten in de kappersstoel zetten is niet nieuw. Vorig jaar begon kapper Marko Suds (25 jaar knip-ervaring) kinderen te knippen in VPRO-programma ‘Hoofdzaken’, wat een gouden formule bleek en verschillende prijzennominaties opleverde. Door het knippen kon hij hen terloops vragen stellen die de kinderen op hun gemak beantwoordden. Bij Eus is de opzet ten dele geslaagd. Volwassenen in de kappersstoel zijn kritischer, en voor Eus leek het knippen meer afleiding dan toevoeging. Wanneer hij Erdbrink echt iets belangrijks vroeg over zijn leven nu hij in Iran geen journalistiek meer mag bedrijven, moest Akyol zijn handen stil houden en keek hij Erdbrink via de spiegel recht aan.

Hoeveel interview kun je trouwens kwijt in een kwartiertje, als daar ook de smalltalk over het kapsel in moet? De oud-Irancorrespondent vertelde weinig nieuws, op een gevoelig moment na over de dood van zijn schoonvader. Ik ben benieuwd hoe intiem het wordt met komende gasten als Rob Jetten, Loretta Schrijver of Jan Slagter. Maar alle lof voor Eus die net als Ebbinge iets durft te proberen, en dat ook nog op prettige afstand van Hilversum én Den Haag. Wie weet levert het nog verrassend open gesprekken op.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden