Etalage InstagramIris Hannema

Blote voeten in het vliegtuig zijn óók al asociaal

null Beeld

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf exposeren. Deze week: #passengershaming

Iris Hannema

Reizen is tegenwoordig zo makkelijk niet meer. Wie gaat vliegen, moet leven met vliegschaamte, het Zweedse fkygskam. Met andere woorden: actieve medewerking aan het apocalyptische einde van onze leefbare planeet. En wie zich tegen beter weten in dan toch vastsnoert in een vliegtuigstoel, krijgt te maken met meer ongewilde emoties: vliegtuigirritaties. Mensen die bij het opstaan als houvast jouw rugleuning gebruiken terwijl jij ligt te slapen, bagagebakken die boven je hoofd met een rotklap worden dichtgegooid en de klassieker, knieën die in je rug prikken.

Maar het kan erger, veel erger. Surf en huiver bij #passengershaming (het digitaal te schande maken van passagiers). Zie daar de man die zittend in zijn stoel met een boog plast in het tijdschriftenvakje voor zich, de slapende poedelnaakte meneer, de reiziger met zijn voeten tegen het plafond (wellicht de yogaoefening #candlepose, benen in de lucht zonder omvallen), de man die zijn teennagels zit te knippen of de mevrouw die haar slipje droogt onder de ventilatie boven haar hoofd.

Hall of fame voor aso’s

Je voelt aan je water: niemand heeft zin om mensen met mogelijk korte lontjes op hun gedrag aan te spreken dus worden die in stilte aan de schandpaal genageld en met digitale pek en veren bijgezet in de hall of fame voor aso’s. Eigen schuld, dikke bult.

Maar we zijn ook wel erg gevoelig voor de nabijheid van andere mensen geworden. Wat zonder dat ik het wist ook onder #passenger­shaming valt, is het uittrekken van je schoenen, iets waar ik mij op vrijwel iedere vlucht schuldig aan maak. Men walgt met name van blote voeten, moeilijk te vermijden als je in hete regionen reist en alleen op teenslippers loopt (#flipflops, anderhalf miljoen posts, zeer populair in combinatie met vers gelakte teennagels).

Ook tegen de heersende vliegtuignormen: in kleermakerszit op je stoel zitten, keffende hondjes meenemen, snurken. En voor de mannelijke lezers: géén #man­spreading aub. U weet wel, met de benen wijd zitten zodat er niemand meer (of misschien een heel slank type) naast kan.

Ik wens u hoe dan ook een heel goede vliegreis, als u nog durft.

Lees ook:

Opstaan op het uur dat boeren hun koeien melken

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf exposeren. Deze week: #earlybirds.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden