Review

'Blote Bet' stak haar naakte boezem te ver vooruit

Een aardig facet aan de kunstbeschouwingen van ex-museumdirecteur Van Os - eerst op tv uitgesproken, nu voor de tweede maal gebundeld in een fraai verzorgd boekje - is dat hij daarin allerlei kunstvoorwerpen met elkaar weet te verbinden. Zo ook in het hoofdstukje over de rel rond uitdagend werk van de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano: vorig jaar waren in het Groninger Museum foto's van plasseks en fist-fucking te zien en het plan om een van die twee foto's als aankondigingsaffiche op NS-stations te hangen, werd onder druk van de media-bemoeienis en de publieke opinie uiteindelijk afgeblazen.

Hoe lang duurt de acceptatie van een schokkend beeld, vraagt Van Os zich af, en grijpt vervolgens terug naar een relletje dat zich begin jaren vijftig in Groningen afspeelde. Toen werd op de Herebrug een groot bronzen beeld van Wladimir de Vries onthuld, voorstellende 'De stedenmaagd met landbouw en veeteelt'. Met één voet op een liggend kalf en een ceintuur van korenaren om het verder geheel naakte lijf moest De Vries' vrouwenfiguur op serieuze wijze de band met de Ommelanden verbeelden.

Maar ja, de stedenmaagd stak haar naakte boezem ferm vooruit en dat was menigeen een doorn in het oog. 'Blote Bet', zoals het beeld al gauw in de volksmond heette, gaf onder meer aanleiding tot de publicatie van een open brief van een dame die zich in haar vrouwelijke eerbaarheid aangetast voelde. Vandaag de dag hoor je niemand meer over dat beeld.

Zo zie je maar, aldus Van Os, taboes zijn tijdgebonden. “Normen en waarden verschuiven razendsnel; ze behoren daarom tot de boeiendste facetten van de cultuurgeschiedenis.” En omdat Van Os' boekje over vele facetten van de cultuurgeschiedenis gaat, staan de twee gewraakte foto's van Serrano gewoon full colour tussen de fraaie kleurenreproducties van onder meer Rafaëls 'Sixtijnse Madonna' en het geschilderd portret van koningin Beatrix door Herman Gordijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden