null Beeld
Beeld

FilmrecensieGrutte Pier

Bloedige en aandoenlijke wraakfilm over Friese held

Grutte Pier
Regie: Steven de Jong
Met Milan van Weelden, Elske DeWall, Bram van der Vlugt, Cas Jansen
★★★

Remke de Lange

Als een boomlange krachtpatser, zo is Grote Pier de geschiedenis ingegaan. Krijgsheer, vrijheidsstrijder vanuit Fries perspectief. Lastpak, zeerover vanuit het perspectief van de Hollanders, de veroveraars die Pier met zijn eigen legertje rond 1515 buiten de deur wilde houden. Als er een filmmaker is die deze mythe levend kan houden dan is het Steven de Jong. Met de Kameleon-bewerkingen en De hel van ’63 zorgt hij ervoor dat noordelijk cultureel erfgoed op film wordt vastgelegd.

Met Grutte Pier brengt hij een ode aan een boer met bovennatuurlijke krachten die hij inzet nadat zijn gezin is vermoord en zijn boerderij is platgebrand. Denk aan Braveheart, Gladiator: een getergde man die zich vastbijt in wraak.

Cas Jansen speelt de rol van Karel van Egmond, ook hertog van Gelre.
 Beeld
Cas Jansen speelt de rol van Karel van Egmond, ook hertog van Gelre.

Voor wie de Friese geschiedenis niet goed kent, is het een gepuzzel te volgen wie de Saksen, Geldersen en Hollanders zijn en hun politieke agenda’s, maar De Jong concentreert zich op een man met visioenen die voor inspiratie zijn oor te luisteren legt op de kleibodem die hij zo koestert. In een traag scenario met gedragen teksten waarin alles lijkt te draaien om aarde en bloed, vallen de animaties op: een slimme zet om veldslagen te visualiseren.

‘Aandoenlijk’ is misschien een gek woord voor een film die stijf staat van het bloedvergieten, maar de ambitie om een historisch verhaal met beperkte middelen en magere artdirection te vertellen, mag best gekoesterd worden. Het is De Jong te doen om de spreuk die Friezen nog jaarlijks bij Warns samenbrengt: Leaver dea as slaef - Liever dood dan slaaf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden