Review

Bloedeloos liefdesverhaal in roerig Vietnam

Toen regisseur Phillip Noyce het boek 'The Quiet American' van Graham Greene las, zag hij er 'de grootste Vietnam-film die nog niet is gemaakt' in. Greene's verhaal speelt zich begin jaren vijftig af in Vietnam, tijdens de onafhankelijkheidsstrijd met de Franse overheersers. Dat is de achtergrond van een persoonlijk drama rond de oudere, cynische Britse verslaggever Thomas Fowler

(Caine) die in Saigon een gezapig leven leidt met zijn opiumverslaving en de plaatselijke schone Phuong (Hai Yen). Hun bestaan wordt verstoord door de komst van de 'stille Amerikaan' Alden Pyle (Fraser), een joviale, ogenschijnlijk naïeve hulpverlener die verliefd wordt op Phuong.

Noyce heeft gelijk dat dit verhaal 'post-Vietnam' een intrigerende aanvulling vormt op het subgenre van Vietnam-oorlogsfilms die doorgaans een Amerikaans (militair) perspectief hebben. De aanloop naar die slepende oorlog is weinig belicht. Juist dat aspect zorgde ervoor dat 'The Quiet American' na de terroristische aanslagen op 11 september op de plank kwam te liggen, vanwege de in de film onthulde Amerikaanse levering van explosieven voor terroristische aanslagen in Vietnam. Inmiddels is de film gerehabiliteerd en Michael Caine overladen met onderscheidingen waaronder een oscarnominatie.

Het mooie van de driehoeksverhouding die in 'The Quiet American' ontstaat is dat de betrokkenen drie werelddelen in roerige tijden representeren. Fowler belichaamt het afbrokkelende, paternalistisch-kolonialistische Europa, Pyle het energieke, politiek bemoeizuchtige Amerika en Phuong staat er, net als haar land, verscheurd tussenin. Afhankelijk van haar gezelschap draagt ze traditionele gewaden (bij Fowler) of westerse jurken (bij Pyle). Maar Noyce zet die metafoor onvoldoende in om werkelijk inzicht te bieden in het complexe historische tijdperk dat hem zo fascineerde. Hij blijft hangen bij de buitenkant: een nogal bloedeloos liefdesverhaal over mensen die nooit de indruk wekken echt veel voor elkaar te voelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden