Blikkerig

Dat nare jaar is eindelijk voorbij en op televisie moest rond oud en nieuw weer geprogrammeerd gelachen worden. Er trokken zoals gebruikelijk enkele cabaretiers en stand-up comedians aan ons voorbij, die voor hikkende en proestende zalen een beschouwing op 2004 weggaven, want zoiets laten we bij voorkeur aan de narren over. Dat betekende veel Theo van Gogh, André Hazes, Georgina Verbaan en Patty Brard. En de voet van Balkenende.

wim boevink

Poep, seks en dood. Bedenk dat tussen alle lachsalvo's door nog steeds de lijken uit bomen werden geplukt, maar in de nachtclubs van Phuket speelde dat -zo liet Willem Lust in een van die gezamenlijke uitzendingen van de actualiteitenrubrieken zien- al op oudejaarsavond geen rol meer. Daar dansten de meisjes weer op de bar en lonkten de travestieten naar bejaarde blanke klandizie.

Lebbis en Jansen deelden onder applaus mee dat de opbrengst van hun beide oudejaarsvoorstellingen naar giro 555 zou gaan en lieten die boodschap volgen door hun beste grap: ,,Dit is minder nobel dan het lijkt want we hadden het eigenlijk al beloofd aan de Nierstichting.'' Maar voor het overige bleef de lach ergens in een verrekte kaak steken. André Hazes was 'een dik lijk in de Arena' maar ook 'een wandelende bierpul met een rijmwoordenboek', Hans Kraaij jr. 'een mislukt bevruchtingsexperiment', en Geert Wilders 'een ariër uit een flesje'. Nog niet genoeg?

Bij cabaretier Wilko Terwijn (op Yorin) was Geert Wilders 'de kleine blonde dood van de VVD' , Frits Barend 'een jiddische Furby' en werd Mabel omschreven als 'een soort cavia met een snavel'. Het werkt ook enorm bevrijdend als zo'n nar over de school in Beslan opmerkt dat 'bij ons ook wel eens een eindexamenfeest uit de hand is gelopen.' Het gelach werd steeds blikkeriger.

Gelukkig dekte de NPS ons toe met een deken van schaatsnostalgie in een terugblik op het tijdvak van Ard en Keessie.

Met tienkilometertijden van achttien minuten, vlaggende kruispuntwachters, hardbevroren sneeuwranden, borstplaat-ijs en een pin-upfoto van Ard Schenk in bad. Een warm golfje van oranje-gevoel, ook toen al opgewekt door de televisie met haar Ampex-machine voor de herhalingen en de romige cijfers van de tijdswaarneming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden