Blader eens door een Trouw uit 1951. Nog eens een miljoen krantenpagina's in digitaal archief.

Het logo van Trouw op de eerste editie van de krant op 18 februari 1943. Nummer 1 verscheen onder de naam Oranjebode. Beeld Trouw
Het logo van Trouw op de eerste editie van de krant op 18 februari 1943. Nummer 1 verscheen onder de naam Oranjebode.Beeld Trouw

Wetenschappelijke onderzoekers, genealogen, docenten en journalisten doen er hun voordeel mee, maar ook voor een veel breder publiek heeft het zijn bekoring of zakelijk nut: aan de meer dan elf miljoen historische krantenpagina's waarover de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag al digitaal beschikte, wordt vandaag het onwaarschijnlijke aantal van nog eens 940.000 pagina's toegevoegd.

Bij de uitbreiding gaat het om de naoorlogse uitgaven van Trouw, De Volkskrant en Het Parool. De komende jaren volgen ook het Algemeen Dagblad, alsmede lokale en regionale dagbladen die eveneens onder uitgever De Persgroep vallen. Dan zijn alle grote Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd in het online archief, ook uit de periode 1945 tot en met 1995. De krantentitels en hun pagina's zijn voor iedereen vrij toegankelijk via de website Delpher, die digitaal ook historische boeken en tijdschriften mede voor het publiek beschikbaar stelt.

De KB digitaliseert al sinds 2006 historische kranten binnen verschillende projecten. Een enkele krant die via Delpher is te vinden, gaat terug tot 1618. Bijkomend en een belangrijk voordeel voor de wetenschappelijke- en vrijetijdsonderzoeken is dat de collecties overzichtelijk zijn. De KB heeft de site samen met de universiteitsbibliotheken ontwikkeld om de bronnen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Inmiddels staan op de site ruim zestig miljoen boeken, kranten en tijdschriften die voortdurend worden aangevuld.

Dit jaar ondertekenden de KB en de Persgroep een licentieovereenkomst, die de nationale bibliotheek in de gelegenheid stelde om titels te digitaliseren. Zakelijk directeur Bart Verkade van de Persgroep noemde het destijds 'van groot belang dat de kranten voor de toekomst bewaard blijven en beschikbaar komen voor wetenschappelijk en vrijetijdsonderzoek'.

De eerste editie van Trouw, 18 februari 1943 Beeld Trouw
De eerste editie van Trouw, 18 februari 1943Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden