Doen

Black Heritage Tour geeft nieuwe blik op slavernijverleden

null Beeld
Beeld

Terwijl reguliere rondvaartboten kampen met tegenvallende bezoekersaantallen door corona, kan de Black Heritage Tour door Amsterdam de belangstelling amper aan. Bijna elke dag is er een rondvaart met aandacht voor de ‘verborgen geschiedenis’ van de vroegste zwarte aanwezigheid en slavernij in de hoofdstad.

Dana Ploeger

Terwijl reguliere rondvaartboten door corona kampen met tegenvallende bezoekersaantallen, kan de Black Heritage Tour door Amsterdam de belangstelling amper aan. Bijna elke dag is er een rondvaart met aandacht voor de ‘verborgen geschiedenis’ van de vroegste zwarte aanwezigheid en slavernij in de hoofdstad.

Dat komt door de Black Lives Matter-beweging en aandacht voor racisme in eigen land vertelt bedenker van de tour, Jennifer Tosch. “We werken met kleine groepen en dat maakt het extra interessant, met meer persoonlijke verhalen en discussies.”

Door de actuele ontwikkelingen heeft Tosch de tour inhoudelijk aangepast. “We doen deze rondleiding al enkele jaren, maar recentelijk zijn we weer meer te weten gekomen over de geschiedenis van de zwarte gemeenschap in Amsterdam. Die informatie voeg ik toe in de rondleiding langs gebouwen en gevels waarop je historische kenmerken kunt zien van dat verleden.”

Tosch doet onderzoek naar haar voorouders, die slaven waren van een Nederlandse familie. Die verhalen raken bezoekers extra, merkt ze. “Slavernij is ineens geen abstract begrip meer dat ver van hen afstaat, maar een persoonlijk thema waartoe je je moet verhouden.”

Van de week leidde Tosch een groep eerstejaarsstudenten rond van de Academie voor Theater en Dans, als onderdeel van hun introductieweek. De 18-jarige student Productie Podiumkunsten, Fien Tittse, is geschrokken van alle verhalen. “Ik heb nooit geweten dat Nederland het langst is doorgegaan met slavernij en dat je dat kunt aflezen aan de gebouwen in de stad. Stuitend dat we daar op de middelbare school nooit iets over leerden. Nu ik de andere kant van het verhaal heb gehoord, kijk ik er echt anders ­tegenaan. Change the story, daar gaat het om.”

Boeken kan via blackheritagetours.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden