recensie

Biopic over Astrid Lindgren is liefdevol, maar ook braafjes

Astrid Lindgren heeft vaak gezegd dat ze schreef voor het kind in zichzelf. Beeld
Astrid Lindgren heeft vaak gezegd dat ze schreef voor het kind in zichzelf.

Becoming Astrid
Regie: Pernille Fischer Christensen
Met: Alba August, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelson, Maria Bonnevie
★★★☆☆

Remke de Lange

In de kerk zit ze te wiebelen en scheurt ze bladzijden uit de bijbel. In het bos, op weg naar huis, móet ze even schreeuwen.

In dikbesneeuwd Zweeds Småland groeide een eeuw geleden een meisje op dat gelukkig, maar ook net anders was. Later zou ze als schrijfster dit soort kinderen tot haar literaire helden maken: Astrid Lindgren.

De beroemde auteur van boeken over Pippi Langkous, Emiel van de Hazelhoeve, Ronja de roversdochter en Karlsson van het dak, heeft vaak gezegd dat ze schreef voor het kind in zichzelf.

Deze liefdevol gemaakte biografische film, die zich concentreert op een cruciale fase in Lindgrens leven, suggereert dat ze misschien nog meer schreef voor andere kinderen, in het bijzonder kinderen in de knel. Zoals haar eigen zoon.

Als zestienjarige boerendochter komt Astrid (Alba August, dochter van filmmaker Bille en actrice Pernille August) te werken op de redactie van de lokale krant. Hoofdredacteur Blomberg (Henrik Rafaelson) was al eerder opgevallen hoe bloemrijk het meisje schrijft. Nu ze eenmaal een werkkamer delen valt hem nog meer op: haar energieke levenslust, haar hang naar onconventionaliteit. De twee beginnen een affaire en even later is Astrid zwanger.

Scenariste-regisseuse Christensen baseert zich, zo meldt een toelichting aan het begin, losjes op ware gebeurtenissen om een verhaal te vertellen over een jonge vrouw die op geheel eigen wijze omgaat met heersende mores en het vooral te stellen krijgt met haar devoot kerkelijke moeder.

Geduldige observator

Bekend terrein voor de maakster die zich in ‘A Family’ (2010) al een geduldige observator betoonde van schurende familierelaties. Met haar prima acteurs creëert ze ontroerende scènes waarin gezinswarmte en sociale schaamte over de tienerzwangerschap in elkaar overlopen.

Slim ook om deze episode in Lindgrens leven te doorweven met beelden van de oudere schrijfster die op haar verjaardag zakken en zakken post krijgt van kleine bewonderaars die haar tekeningen en vrolijke brieven sturen. ‘Jij staat aan de kant van de kinderen!’, schrijft een jonge fan van haar boeken.

Des te opmerkelijker is het misschien dat dit bewonderende drama over een vrouw die beroemd werd met jeugdliteratuur waarin rebellie en kinderlijke anarchie de toon bepalen, voor het overige wat braafjes in elkaar steekt. En dat Lindgrens drang om te schrijven, om het consequent op te nemen voor kleine mensen die er soms alleen voor staan, pas in een later stadium in haar leven echt op stoom kwam. De directe link met haar werk mis je nu.

Jammer, maar het neemt niet weg dat ‘Becoming Astrid’ vooral door de hoofdrol van August mooie momenten heeft. Een jonge vrouw die pal tegen de storm in voor haar kind gaat staan. Mooi.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden