Bingen kun je op allerlei manieren doen

Groene Boekje Beeld
Groene Boekje

Voor veel mensen was de kerstvakantie de ideale tijd om te bingen. Niet in de zin van bingedrinken (comazuipen), maar van bingewatchen: een complete serie bekijken op Netflix, dvd of video in enige lange sessies. Marathonkijken heette dat vroeger. Critici noemen deze activiteit nu comakijken.

Ton den Boon

Toen bingen (uitgesproken als binzjen) ruim tien jaar geleden courant werd, fungeerde dit werkwoord aanvankelijk, geheel in lijn met to binge in het Engels, ter aanduiding van onmatige consumptie van voedsel of sterke drank (binge-eten of bingedrinken). Aangenomen wordt dat het Engelse origineel eerst een vakterm voor bevochtigen of doorweken was: houten vaten of boten werden vroeger soms langdurig bevochtigd met of geheel ondergedompeld in water om het hout te laten uitzetten, waardoor de vaten en boten waterdicht werden.

Pas later werd to binge figuurlijk gebruikt voor zuipen. Het Engelse dialectwoordenboek (Leicestershire Words, Phrases, and Proverbs uit 1848) dat dit werkwoord als eerste uitvoerig omschreef, veronderstelt dat to binge terug te voeren is op het Duitse woord benetzen (bevochtigen).

Net als in het Engels is het werkwoord in onze taal volop in ontwikkeling. Zo is bingen volgens Van Dale onovergankelijk ('we zitten te bingen'), terwijl het de afgelopen tijd in de media vaak - in navolging van het Engels ('binging Netflix') - overgankelijk werd gebruikt ('we zitten Netflix/Twin Peaks/een nieuwe serie te bingen'). Verder treffen we het eerste deel van bingedrinken en -kijken nu ook aan in andere samengestelde werkwoorden, zoals bingegamen, bingelezen en bingeluisteren.

Lees ook:

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden