Soap & Co

Bill Cosby vergelijkt zijn cel met die van Martin Luther King, Gandhi en Mandela

Bill Cosby na zijn veroordeling op 25 september.  Beeld AP
Bill Cosby na zijn veroordeling op 25 september.Beeld AP

Bill Cosby blijft in de gevangenis, een verzoek om op borgtocht vrij te komen, werd gisteren afgewezen. Achter de tralies voelt hij zich zowel dokter Cliff Huxtable uit de ‘Cosby Show’ als Nelson Mandela.

Harmen van Dijk

Hoe vergaat het gevangene NN7687, beter bekend als Bill Cosby? Hij zit nu zeven maanden vast en lijkt zijn draai te hebben gevonden: de 81-jarige komiek vermaakt zichzelf en zijn medegevangenen met doktertje spelen. Serieus. Zijn woordvoerder Andrew Wyatt vertelde onlangs dat Bill weer in de huid is gekropen van dokter Cliff Huxtable uit de ‘Cosby Show’. Oké, dat was een brave gynaecoloog, maar een tv-dokter weet natuurlijk overal iets van. Hij houdt spreekuur en geeft medische adviezen aan gedetineerden.

In september werd Bill veroordeeld voor het drogeren en misbruiken van een vrouw. Er zijn talloze beschuldigingen, maar deze werd bewezen. Hij kreeg drie tot tien jaar opgelegd en werd overgebracht naar SCI Phoenix, een gloednieuwe maximaal beveiligde penitentiaire inrichting in de staat Pennsylvania. Aanvankelijk kreeg hij bepaald geen applaus van de 3800 medebewoners, onder wie een aantal terdoodveroordeelden. Bij binnenkomst kreeg Bill een oud kadetje tegen zijn hoofd en hij viel van een trap – de komiek is praktisch blind.

SCI  Phoenix, de gevangenis waar Bill Cosby zijn straf uitzit, op een tekening van architectenbureau JBC.  Beeld JBC
SCI Phoenix, de gevangenis waar Bill Cosby zijn straf uitzit, op een tekening van architectenbureau JBC.Beeld JBC

De eerste vier maanden verbleef hij op een aparte afdeling, vlak bij de ziekenboeg. Dat gebeurt vaker bij gevangenen die veel in de media zijn geweest en Bill Cosby is met afstand de beroemdste gevangene van het land. Eind januari bepaalde de leiding dat hij naar de reguliere afdeling kon worden overgeplaatst. Al heeft hij nog steeds een cel voor zichzelf – terwijl de meeste gevangenen een cel moeten delen.

Inmiddels hebben medegedetineerden de taak gekregen hem te begeleiden, zodat hij zonder ongelukken rond kan lopen. Hij doet nu mee met het gewone dagprogramma: hij begint met rek- en strekoefeningen in zijn cel en hij gaat met de andere gevangenen mee de luchtplaats op – wat een aangename afwisseling moet zijn, aangezien niet alle cellen een raam hebben.

In januari vloog er plotseling een drone boven de luchtplaats: natuurlijk doen paparazzi er alles aan om de oude komiek in een oranje overall te kunnen fotograferen. Dat is ook de reden dat hij niet wil dat zijn familie op bezoek komt – het zou maar een mediacircus worden. Zijn vrouw Camille (75) zou best willen, ze is overtuigd van zijn onschuld. Met Bills advocaten bereidt ze een hoger beroep voor.

Bill Cosby op een portretfoto van de gevangenis. Beeld AFP
Bill Cosby op een portretfoto van de gevangenis.Beeld AFP

Bill heeft zich nog lang niet bij zijn veroordeling neergelegd. Hij ziet zichzelf als niets minder dan een politieke gevangene. “Mijn overtuiging, mijn streven om alle rassen, geslachten en religies te verzoenen hebben me hier gebracht, een plek omringd door prikkeldraad, in een kamer van ijzer en staal”, zei hij bij monde van zijn woordvoerder. “Deze ruimte lijkt op de cellen waarin Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela werden vastgezet.” Op een spijtbetuiging hoeft niemand te rekenen – dat mag duidelijk zijn.

In zijn betoog zal vooral rechter Steven O’Neill het moeten ontgelden. Hij zou vooringenomen zijn geweest tijdens het proces en de veroordeling. En nu zou hij het hoger beroep opzettelijk vertragen. Allemaal omdat – daar kon je op wachten – de rechter een racist is. “Hij wil alle zwarte en gekleurde mannen in de VS vernietigen”, zegt de komiek. “Dit was het meest racistische en seksistische proces in de geschiedenis van de VS.” Bill vond dat hij in afwachting van het hoger beroep moest worden vrijgelaten. Maar dat verzoek werd maandag dus afgewezen.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Lees ook:

Bill Cosby minimaal drie jaar de cel in voor drogeren en misbruiken vrouw

Bill Cosby is in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie jaar en mogelijk tien jaar. Een jury had de 81-jarige komiek eerder schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van een vrouw in zijn huis in 2004.

Bill Cosby: pionier, moraalridder, verdachte

Cosby maakte de weg vrij voor zwarte acteurs op tv, las de zwarte gemeenschap de les en wordt er nu van beschuldigd al die tijd vrouwen te hebben misbruikt. Wat laat hij na?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden