Bikram

Bikram-yogascholen veranderen naam na docu over ‘roofdiergoeroe’. ‘Ik wil er niets mee te maken hebben’

Een populaire Netflix-serie over yogagoeroe Bikram Choudhury schetst een zeer negatief beeld van de man. Nu willen Bikram-yogascholen van hun naam af. 

Yogascholen in Utrecht, Den Bosch en Nijmegen gaan hun naam veranderen. Ze doceren Bikram-yoga, maar willen niet langer geassocieerd worden met de uitvinder daarvan, Bikram Choudhury (75). De Indiaas-Amerikaanse goeroe raakte in 2012 in opspraak vanwege beschuldigingen van aanranding, verkrachting, fraude en machtsmisbruik. Een nieuwe, populaire Netflix-documentaire schetst een onbarmhartig portret van de goeroe, die zichzelf graag afficheert als de ‘bad boy of yoga’.

In ‘Bikram: yogi, goeroe, roofdier’ van Eva Orner is te zien hoe de yogaleraar op een soort troon boven zijn leerlingen uittorent, slechts gekleed in een zwarte speedo en een Rolex. Hij is grillig, charismatisch, geeft instructies op snerende toon. Zijn methode bestaat uit een vaste set van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen, die moeten worden uitgevoerd in een tot 40 graden verhitte ruimte. Vrouwen vertellen in de documentaire hoe Choudhury zich aan hen opdrong tijdens de intensieve, negenweekse opleidingstrajecten tot Bikram-yogadocent. Verschillende van hen zeggen door hem te zijn verkracht.

Omarmen van de waarheid

De documentaire was voor eigenaar Bas Dorlandt van Bikram Yoga Den Bosch de druppel: de naam moet veranderen. Hoe zijn yogaschool dan gaat heten, weet hij nog niet. “Voor mijn gevoel is het niet goed om de naam Bikram te houden, dan geef ik een verkeerd signaal af. Hij heeft zich misdragen en daar kan ik mijn ogen niet voor sluiten.”

Wel blijft zijn school lessen aanbieden volgens de specifieke Bikram-methode. Daarvoor hoeft de school geen cent te betalen aan Choudhury, zegt Dorlandt. Ook de zes andere Bikram Yogascholen in Nederland zeggen geen geld af te dragen aan de goeroe.

Ook Bikram Yoga in Nijmegen wil afstand nemen van de goeroe, maar niet van zijn yogamethode. Op Facebook noemde de school zichzelf al Hot Yoga House voordat de documentaire op Netflix verscheen, omdat er ook andere soorten yoga op het programma staan. “Ik ben blij dat hierdoor duidelijker is dat we niets te ­maken hebben met de man, maar wel enthousiast zijn over de yogaserie. ­Iedereen kan het volgen, ongeacht conditie. Het is ongelooflijk om te zien dat chronische pijn en blessures er langzaam door verdwijnen”, zegt eigenaresse Daniëlle Mainzer. Begin volgend jaar hoopt ze dat de naams­wisseling rond is.

Seksueel misbruik

Ook Marco Gosselink van Bikram Yoga Utrecht besloot afgelopen week dat zijn school een andere naam krijgt; waarschijnlijk ook iets met hot yoga. “De naam Bikram voelt minder prettig door wat Choudhury heeft gedaan. Daar wil ik niks mee te maken hebben.” In de documentaire blijkt trouwens dat Bikram zijn methode weer afkeek van zijn eigen yogaleraar in India. “Dat ga ik duidelijk maken aan mijn leerlingen”, zegt Gosselink.

Bikram Choudhury wordt sinds 2012 door zes vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, onder wie een oud-medewerkster. Van de Amerikaanse rechter moet de goeroe haar 6,2 miljoen dollar betalen. Maar Choudhury, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, vluchtte in 2016 het land uit zonder de schadevergoeding te betalen. De documentairemakers wisten hem op te sporen in Thailand. Vorig jaar gaf hij een yogatraining in Mexico, dit jaar in Spanje.

Overigens is de documentaire niet alleen maar slechte publiciteit voor de Bikram Yogascholen. “Er hebben zich zo’n vijf nieuwe leerlingen gemeld die na het zien van de documentaire zijn yogastijl willen uitproberen. Zij zien dat de bedenker niet om kan gaan met macht, maar dat de yoga wel heel goed is”, zegt Gosselink uit Utrecht.

Lees ook: 

Maarten van Vliet (30): ‘Door yoga zag ik plots wat een ongelofelijk wonder het lichaam is’

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Zoals Maarten van Vliet (30) uit Den Haag, die aan yoga doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden