recensie

Bijzondere voorstelling over een samengesteld gezin

null Beeld Kwatta
Beeld Kwatta

Vanaf kerst is het eerste deel te zien van een speciale muziektheatervoorstelling van Theatergroep Kwatta. Een groot familieavontuur, over een samengesteld gezin. Deel twee gaat over exact een jaar in première.

Anita Twaalfhoven

Het meisje Pam krijgt een nieuwe moeder, een nieuw broertje, een nieuwe oma, en ook nog een varken als huisdier. En dat is nog maar het begin: na verloop van tijd barst haar familie zowat uit zijn voegen.

Theatergroep Kwatta maakt een bijzondere serie van vier muziektheatervoorstellingen over een samengesteld gezin: De Familie van Nielie. "Net als bij een tv-serie kun je de familie lange tijd volgen, met al hun pieken en dalen, onenigheid, drama én onverwachte wendingen", vertelt regisseur en artistiek leider Josee Hussaerts. "Het is iets waar veel ouders, stiefouders en hun kinderen mee worstelen. Het smeden van een nieuw gezin en hoe leuk, maar ook hoe enórm ingewikkeld dat kan zijn."

Het familieavontuur met acteurs, musici, poppen en live gezongen liedjes is vier jaar lang op de voet te volgen. Elk jaar gaat er op tweede kerstdag een nieuwe aflevering in première, met steeds een andere schrijver. Hussaerts schreef het eerste deel, De Familie van Nielie barst van liefde!, dat begint als een raamvertelling. "Twee kinderen, Pam en haar nieuwe broertje Jonathan, zijn aan het spelen en bouwen van Duplo-achtige poppetjes een familie. Zij vertellen dat de moeder van Pam is overleden en dat haar vader nu verliefd is op Saar, de moeder van Jonathan."

Voor de kinderen is het een hele verandering, maar de volwassenen hebben ook het een en ander met elkaar te stellen. "Pam heeft grote moeite met de komst van stiefmoeder Saar, maar die heeft het op haar beurt weer flink aan de stok met haar eigen moeder, oma Wil. De volwassenen gaan ook op in hun eigen leven. Kinderen moeten dan soms zelf oplossingen vinden, voor héél ingewikkelde problemen." Daarbij is een mooie rol weggelegd voor de excentrieke huisfilosoof, die met een raam onder zijn arm rondloopt waar hij de familie- leden door naar buiten laat kijken. "Hij verandert iedere dag van naam en biedt de familie- leden letterlijk en figuurlijk een nieuw uitzicht, zoals een Steppelandschap. Zo kunnen ze de dingen eens van een heel andere kant bekijken."

Tekst gaat verder na onderstaande trailer.

In de voorstelling spelen ook drie blazers en een slagwerker mee van het Nederlands Jeugdorkest. "De musici zijn continu op het toneel aanwezig en door samen te repeteren, gaan ze steeds hechter samenspelen met de acteurs. Ik vind het fantastisch om te zien hoe de muziek het verhaal versterkt." Ook het decor groeit met de familie mee. "Pams vader bouwt een groot huis dat hij als een bouwpakket in elkaar zet. Hij is optimistisch en zegt dat de familieleden, net als de onderdelen van het huis, als puzzelstukjes in elkaar passen. Als hij klaar is met de woning, hoopt hij dat het nieuwe gezin ook gereed is. Maar Pam beleeft dat heel anders. Zij mist haar echte moeder en zingt een lied waarin ze aangeeft hoe bang ze is om ook een stukje van haar vader kwijt te raken."

Op huwelijksreis met zijn allen naar Venetië barst de bom en daar ontstaan wonderlijke verwikkelingen. De komische kattenmaffia duikt bijvoorbeeld op, dochter Pam loopt weg en iedereen raakt in de war. "Als niets meer vanzelfsprekend is, moet je met elkaar álles weer opnieuw uitvinden", zegt Hussaerts. "Hoe moeilijk dat ook is, het maakt ook dat ze écht een familie kunnen worden. Dat ben je niet alleen door middel van een bloedband, je kunt je met veel meer mensen verbonden gaan voelen."

Het eerste deel van De Familie van Nielie gaat op 26 december in première en het duurt nog een heel jaar voordat deel twee te zien is, met een tekst van Simon van der Geest. In de jaren daarna zijn Nhung Dam en Tamara Bos aan de beurt. Hussaerts heeft er geen moeite mee dat het lot van haar familie nu in andere handen komt. "Ik vind het heerlijk dat de personages die ik in theater heb neergezet een eigen leven gaan leiden. Ik ben benieuwd wat ze nog meer te wachten staat, wat ze in huis hebben en wat ze zich nog meer op de hals gaan halen." Zij hoopt dat dit ook voor het publiek geldt: "Dat iedereen na afloop hééél nieuwsgierig is naar het vervolg en liefst ook zelf over de familieverwikkelingen door fantaseert."

De Familie van Nielie, voor iedereen vanaf 6 jaar. Te zien vanaf 22 december t/m 4 maart 2018. Meer info? Bezoek: www.kwatta.info/familievannielie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden