Bijlmerjeugd zoekt naar een plek die hen past

Een stadswapen in een metrostation, een fata morgana onder een viaduct, een 'über-gigantische' filmposter, een basketballspeler als machine en een dagboek van snapshots. De expositie 'Compressed Space' in en rond het dynamische beeldinstituut 'Imagine Identity and Culture' is volgens de samenstellers te zien als 'een publieke gedachtewisseling tussen jongeren uit de Bijlmer en vijf nieuwe mediakunstenaars'. Het project vertaalt de constant veranderende omgeving van de Bijlmer naar kunst in de openbare ruimte.

'Het wapen van de Bijlmer', een koperkleurig plakkaat waarop een vrouw met aktetas en een jongen met gettoblaster staan afgebeeld, moet het idee uitstralen: 'Wij zijn trots op onze Bijlmer!' Aan de andere kant van het metrostation hangt aan een van de wanden van de bioscoop Pathé Arena het kunstwerk 'Directors Cuts', een gigantische filmposter in knalrode letters die je van veraf tegemoet lijken te schreeuwen. Op de pui van 'Imagine IC' hangen levensgrote foto's van zelfbewuste meiden.

Binnen in de expositieruimte is een visueel verslag te zien van het ontwerpproces van 'Compressed Space'. Kunstenaars Paul duBois, Mark Klaverstein, Menno Kok, Leonard van Munster en Niels Meulman lieten de jongeren beeldmateriaal verzamelen, dat varieert van het middeleeuwse kasteel Reigersbosch tot advertenties, cartoons of kauwgumpapiertjes. Het resultaat is een serie kunstwerken met wortels in de straatcultuur.

Het project van Menno Kok spreekt het sterkst tot de verbeelding. Hij vroeg drie meiden met een digitale camera een dagboek te maken van snapshots uit hun leven. Met een zelfontspanner in de handen staan ze afgebeeld op een groot beeldscherm in de expositie ruimte. De alledaagse portretten, met hun vriend in bed, op de uitkijk achter een raam of starend op een bankje in een park zijn sfeervol. De 'droomfoto's' laten zien hoe zij graag willen zijn: mooi als een fotomodel, met zoveel mogelijk make-up en nieuwe kleding. Alleen het meisje, dat met een roze poncho om haar schouders op de straat danst, straalt een poëtische schoonheid uit.

'Compressed Space' geeft een helder beeld van de straatcultuur en de levendige zoektocht van jongeren naar een plek die hen past. Maar de omgeving in de Bijlmer lijkt hierin geen stimulans te zijn. Het kunstwerk 'Under Heaven', onder het viaduct aan het eind van de Amsterdamse Poort, is een fata morgana van watervallen, vogels, bloemen en bomen. Het vormt een sterk contrast met het beton, de bergen zand en de ijzeren bouwhekken die het straatbeeld in werkelijkheid bepalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden