Interview

Bij woordkunst gaat het erom de woorden van het papier te halen

Spoken word artist Babs Gons. Genomineerde voor de black Achievement Awards 2018 Beeld Martijn Gijsbertsen
Spoken word artist Babs Gons. Genomineerde voor de black Achievement Awards 2018Beeld Martijn Gijsbertsen

Babs Gons is genomineerd voor de Black Achievement Awards, omdat ze inhoud heeft gegeven aan de woordkunst in Nederland. Die wordt populair onder jongeren.

Petra Vissers

Eind jaren negentig in New York. Babs Gons is bij een optreden van de Amerikaanse woordkunstenaar Gil Scott-Heron en raakt verknocht. “Ik dacht: dit is wat ik al die jaren heb gezocht. Al die jonge mensen die hun verhaal vertellen, vol passie.”

Jaren later is Gons een van de genomineerden voor de Black Achievement Awards. Dat spoken word performance in Nederland bestaat en snel populairder wordt, is mede aan haar te danken, zegt juryvoorzitter Ernestine Comvalius. “Ze heeft er inhoud aan gegeven en heeft sindsdien consequent gebouwd aan haar podium.” Daarbij waardeert de jury dat ze jonge mensen inspireert, verbindt en constant op zoek is naar vernieuwing.

Speciaal voor Trouw leest Babs Gons haar eigen werk voor. Bekijk hieronder de video.

Sinds die nacht in New York haalde Gons buitenlandse woordkunstenaars naar Nederland, richtte een podium op en een artistiek gezelschap, gaf jong talent een kans, begeleidde hen en werkte aan haar eigen carrière als woordkunstenaar, schrijver en theatermaker. Spoken word is woordkunst, poëzie. “Het zit tussen literatuur en podiumkunst in”, zegt Gons. “Het is de voordracht van een zelfgeschreven tekst, het gaat erom de woorden van het papier te halen.”

Toen zij achttien jaar geleden begon, wist bijna niemand in Nederland wat spoken word was. Inmiddels is het populair aan het worden: de mede door Gons opgerichte Poetry Circle is een groeiende groep van artiesten die in verschillende steden wekelijks bijeenkomen, en ook scholen, festivals en televisieprogramma’s blijken de woordkunstenaars te waarderen.

Babs’ Woordsalon

Zelf staat Gons sinds 2014 weer veel op het podium. “In de begintijd trad ik ook veel op. Maar ik raakte al snel verstrikt in organisatiedingen”, zegt ze. Ze stopte als artistiek leider bij de Poetry Circle om verder te gaan als zelfstandig kunstenaar. Nu treedt ze op als woordkunstenaar, ze schrijft, maakt theater en is docent creatief schrijven bij verschillende opleidingen. Met haar show Babs’ Woordsalon, waarin ze met verschillende collega-kunstenaars de actualiteit belicht, stond ze dit jaar onder meer op Lowlands en Oerol. “In spoken word mag je jouw verhaal vertellen”, zegt ze. “In jouw eigen taal. Meer dan klassieke poëzie heeft het een noodzaak, of een urgentie, het hoeft niet esthetisch te zijn.” Ze behandelt in haar poëzie uiteenlopende thema’s. “Wat voor mij belangrijk is, is dat ik een noodzaak voel om een verhaal te vertellen. Er moet een klop op de deur zijn.”

Voor jongeren is het een aansprekende kunstvorm, zegt ze. “Zeker voor jongeren die het gevoel hebben dat poëzie niet voor hen bedoeld is. Voor hen vind ik het heel belangrijk dat er nu podia en opleidingen zijn waar ze elkaar vinden. Dat is waarom we Poetry Circle hebben opgericht. Literatuur moet dienen om jezelf in te herkennen. Althans, dat vind ik belangrijk. Ik lees veel van boeken van Afro-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische schrijvers, omdat het fijn is om te lezen over mensen met een gedeelde geschiedenis of belevingswereld. Voor jongeren geldt dat net zo goed.”

Dat Gons genomineerd is voor de Black Achievement Awards vindt ze ‘tof’. “Ik ben nog nooit ergens voor genomineerd. Dat vind ik niet erg, maar het is toch leuk om gezien te worden. Ik denk dat zowel ik als de kunstvorm daar hard voor moeten knokken. We zijn lang niet serieus genomen. Het grappige is dat ik nu word uitgenodigd door festivals waar ik vroeger mailtjes naar stuurde waar ik nooit een reactie op kreeg. Maar als pionier weet je dat je een lange adem moet hebben. Ik merk dat ik nu kan denken: het heeft lang geduurd, ik ben vaak afgewezen, maar het is het allemaal waard geweest. It has all been worth it.”

Lees ook: Hier zijn we, zeggen de zwarte rolmodellen

Dit zijn de Black Male Achievers. Zwarte mannen die fysiotherapeut zijn, dichter of IT-specialist zijn. Schrijver, predikant of architect; 34 mannen van verschillende leeftijden. Gezamenlijk gingen ze op de foto.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden