Review

Bij voorbaat genieten van dat ene straks opduikende zinnetje

Margot de Waal (samenst.): Vrouwenlevens. Contact, Amsterdam; 397 blz. ¿ 39,90.

JET KUNKELER

Ofschoon ik eigenlijk niet zo enthousiast ben over het hand over hand toenemende bun-delen en onder een andere noemer herbun-delen van eerder verschenen verhalen of boekfragmenten, laat ik dat bezwaar toch maar varen na het lezen van 'Vrouwenlevens - Honderd jaar vrouwen over hun leven', samengesteld door Margot de Waal. Hoewel ik Renate Rubinstein compleet in de kast heb staan en ook vrij veel van de overige schrijfsters ken, is deze bundel - een met duidelijke zorg en liefde samengesteld geheel - toch een aanwinst. Hij bevat egodocumenten, brieven, dagboeken, columns, autobiografieën van Nederlandse en Vlaamse vrouwen uit de afgelopen honderd jaar; twee ervan zijn nieuw, de overige zijn eerder gepubliceerd.

In plaats van een alfabetische rangschikking - van Clara Asscher-Pinkhof tot Aya Zikken - had de samenstelster misschien beter een min of meer chronologische volgorde kunnen aanhouden, zodat een duidelijke historische lijn was ontstaan, maar daarvoor heeft ze bewust niet gekozen. Haar ging het eenvoudigweg om mooie en belangrijke teksten, niet om het leggen van verbanden of het signaleren van ontwikkelingen.

En mooie, interessante, zeer gevarieerde teksten van bekende en wat minder bekende vrouwen zijn het inderdaad. Van Aletta Jacobs tot Renate Dorrestein, van Sanne Bruinier tot Helga Ruebsamen, van Annie M. G. Schmidt tot Bettine Vriesekoop, van Neel Doff tot Anja Meulenbelt: willekeurig gekozen namen uit de 61 bijdragen tellende dikke bundel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden