recensie

Bij ‘Niemand in de stad’ zit het coming-of-age-drama in de staart

null Beeld

Niemand in de Stad
Regie: Michiel van Erp.
Met: Minne Koole, Jonas Smulders, Chris Peters, Julia Akkermans, Sofie Porro, Hans Kesting, Huub van der Lubbe, Anneke Blok, Ariane Schluter, Kim Feenstra.
★★★☆☆

Belinda van de Graaf

Gelauwerd documentairemaker Michiel van Erp grijpt voor zijn speelfilmdebuut 'Niemand in de Stad' terug op beproefde thematiek: de strubbelingen tussen vaders en zonen. Het drama neemt behoorlijk de tijd om dat duidelijk te maken. Eerst lijkt de verfilming van Philip Huffs gelijknamige roman uit 2012 over uitspattingen in het Amsterdamse Studentencorps te gaan. Daar zou alle reden toe zijn geweest. De brallerige corpora in het land staan al jaren bekend om hun psychisch en fysiek gewelddadige ontgroeningen.

Maar behalve dat er in de film flink gedronken en gevreeën wordt en geëxperimenteerd met drugs, kampen corpsleden Philip, Matt en Jacob vooral met vaderproblemen. Het studentenhuis en de sociëteit zijn het decor van hun worsteling met familie en identiteit, liefde en vriendschap. Jonge vrouwen hebben daarin slechts bijrolletjes als opgeruimde huwelijkskandidate of stoere stoeipoes.

Aardig is dat Van Erp, die gebruikmaakt van veel bekende namen, een nieuw gezicht koos voor de hoofdrol. Philip, gespeeld door de 25-jarige debutant Minne Koole, is het kuiken dat uit het ei kruipt en met vallen en opstaan leert manoeuvreren. Hij krijgt in zijn vriendengroep te maken met verborgen homoseksualiteit en zelfdoding, met maskers en poses waarachter pijn en verdriet schuilgaan - allemaal te herleiden tot afwezige of te aanwezige vaders. Het drama van het coming of age-verhaal zit duidelijk in de staart.

'Niemand in de stad' opent donderdag het 38ste Nederlands Film Festival en verschijnt op 4 oktober in de bioscoop.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. Lees ze in ons dossier.

Lees ook:

Michiel van Erp: 'Ik gebruik het studentenleven als arena, als decor'

Een interview met Van Erp over zijn speelfilmdebuut.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden