TV-RECENSIE

Bij ‘Kopen zonder kijken’ is het wachten op een vette teleurstelling

Een belachelijk programma, dacht ik over RTL’s nieuwe ‘Kopen zonder kijken’. Wie laat nu door vreemden een huis voor zich kopen en verbouwen, zonder daar zelf enige inspraak in te hebben? Dus ging ik verlekkerd kijken.

Een paradox ja, en zo hoort het op RTL, denk ik. Kopen zonder kijken werd prima bekeken maandag (800.000 kijkers) en pakt een heel herkenbaar probleem aan van mensen die op de vastgeroeste woningmarkt maar geen volgende stap kunnen zetten. Ze zijn niet zielig of gemarginaliseerd, ze zitten alleen op hun thuiswerkplek terwijl hun peuter achter hen met de blokken speelt. En ze wachten met een tweede kind, omdat ze geen slaapkamer over hebben.

Na vier jaar zoeken en vergeefs over de vraagprijs bieden zijn Larissa en Jeffrey uit Heerhugowaard zo gefrustreerd, dat ze alles maar uit handen geven aan makelaar Alex en bouwkundige Bob. Je zou kunnen zeggen: te kritisch. Een recept voor teleurstelling. Bij hun woonwensen lijkt een cursus realisme en relativeringsvermogen misschien wel vruchtbaarder dan deze blinddoek-actie.

Ze willen met zoontje Jax het liefst wonen in een jarendertighuis in Alkmaar met authentieke details (paneeldeuren, glas-in-lood, en-suitedeuren), maar willen niet inleveren op comfort. Ze willen vier slaapkamers, maar ook centraal wonen in een oud buurtje. En dat voor minder dan drie ton euro. Dream on, denk ik dan. Dat wordt pijnlijk smullen bij de teleurstelling.

Na weken zoeken weet de makelaar een pandje te scoren en het stel tekent blind het koopcontract bij de notaris. Waarom niet even overleg? Bij ‘Droomhuis gezocht’ van Omroep Max mogen de kandidaten tenminste nog kiezen uit drie adressen.

Zonde

De locatie is goed, op de staat van het huis zouden ze zelf allang afgeknapt zijn (mega-verbouwing). Maar door het bod van makelaar Alex heeft bouwkundige Bob toch nog zo’n 80.000 euro aan verbouwingsbudget. Het is interessant om te zien hoe hij door de muren heen kijkt en ruimte schept via een uitbouw of herindeling. En dat puur met het geld van het stel. Dat geeft een reëler beeld dan een bouwteam van een in beeld gebrachte sponsor te laten aanrukken.

Maar ai, Bob kiest zonder consultatie voor een zwarte glaspui achter, in plaats van klassiek gebroken wit. En hij sloopt de en-suitedeuren, terwijl Larissa juist voor die originele jarendertigdetails viel. Zo zonde, wéér een pandje minder met nog oorspronkelijke elementen. Koop dan nieuwbouw.

Toch geschiedt het wonder. Bij de bezichtiging slaat het stel de handen voor de mond van bewondering. De en-suitedeuren komen niet eens meer ter sprake. Wel de lange halfopen keuken, het nieuwe bad, de fijne afwerking (ja, óók de plinten) en de grote dakkapel op zolder, voor twee eventuele kinderkamers. Sommige keuzes zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Eigenlijk is het niet belachelijk dat dit programma mensen een groot dilemma uit handen neemt. De ultieme vrijheid van het internet laat ons makelaars omzeilen, maar is ook onverschillig en vijandig. Te veel keuzemogelijkheden, in een te ondoorzichtig speelveld. Dit stel bewijst hoe fijn het soms is om op een ander te vertrouwen. 

Maar een vette teleurstelling ergens in de komende weken zou ook wel vermakelijk zijn.

TV Column 

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden