Dance

Bij gebrek aan festivals kun je in de bioscoop gaan dansen

De handjes gaan de lucht in bij de eerste aflevering van 'Revere Series' in een bioscoopzaal van Pathé. Beeld Audio Obscura
De handjes gaan de lucht in bij de eerste aflevering van 'Revere Series' in een bioscoopzaal van Pathé.Beeld Audio Obscura
Remke de Lange

Dansen? Voorlopig zit het er niet in. Ja, thuis in je eentje, maar met duizenden zwetende gelijkgestemden op een dancefestival: vergeet het maar. Zetten bioscopen en theaterzalen hun deuren op een kier, een dance-event organiseer je niet voor dertig mensen. Zelfs niet voor honderd. Met beroemde dj’s als Martin Garrix speelt Nederland al jaren in de internationale voorhoede van de dancewereld. In eigen land waren in 2018 ruim 750 muziekfes­tivals, met meer dan 18 miljoen ­bezoekers.

Die oude werkelijkheid komt zelfs op middellange termijn niet terug. Maar dansers kunnen niet stilzitten. Audio Obscura, organisator van electronic dance-events op bijzondere locaties, creëert samen met bioscooopketen Pathé een ­serie zomerse muziekstreams in de bioscoopzaal waar de liefhebbers van zullen opkikkeren. Onder de noemer ‘Revere Series’ presenteert iedere week een andere dj een optreden, gefilmd op een mooie plek bij zonsondergang.

In de eerste aflevering zien we dj Joris Voorn met zijn draaitafel tussen het wuivende riet van Kinderdijk. Tegen de achtergrond van de molens in de Alblasserwaard, Unesco Werelderfgoed, rijgt Voorn een heerlijke twee uur durende ­serie beats aan elkaar. Een bootje dobbert langs, een wandelaar blijft nieuwsgierig staan, een eend komt even kijken.

Dj Joris Voorn geconcentreerd aan al zijn knopjes zien draaien is leuk, maar niet urenlang

En daar moet je dan naar zitten kijken? Filmisch gezien is deze eerste editie geen hoogvlieger. Voorn geconcentreerd aan al zijn knopjes zien draaien is leuk, maar niet urenlang. En de makers hebben kansen laten liggen om van de schitterende polder een hypnotiserend landschap te maken. De geometrie van sloten en graslanden leent zich uitstekend voor beelden waar je ook zonder geestverruimende middelen een beetje gelukzalig van wordt. Mooi zijn de drone-luchtop­namen, maar ze worden bruusk door molenwieken en de eenzaam werkende dj gemonteerd. De ondergaande zon maakt veel goed.

Doet dat ertoe? Natuurlijk niet. Het gaat om de muziek en die klinkt via het Dolby Cinema-systeem van Pathé beter en harder dan wat onze huis-, tuin- en keukenboxjes kunnen bieden. En het goede nieuws is: zolang ze zich aan de RIVM-regels houden, mogen ­bezoekers er tussen de bioscoopstoelen op los dansen.

Na Voorn volgen artiesten als Eelke Kleijn, Carista en Detroit Swindle, en cultureel-historische locaties als forteiland Pampus, de Euromast en het Scheepvaart­museum in Amsterdam. Alle streams zijn eerst een week exclusief in Pathé-theaters te zien, daarna komen ze op YouTube. Kun je thuis in je eentje gewoon verder dansen.

Lees ook:

Ballet op anderhalve meter afstand: de dansvrijheid is flink ingeperkt

Ook Nederlands Dans Theater komt langzaam uit zijn lockdown. Hoe ziet dat eruit, ballet met anderhalve meter afstand? De studiovloer is door de met grijze tape gemarkeerde vlakken net een tangrampuzzel.

Feestvieren met je laptop: het aantal livestream-party’s groeit

Op zoek naar een alternatief voor een bevrijdingsfestival? Vier feest via een livestream.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden