Review

Bij debutanten en muzikanten draait alles om de uitvoering

Door de zoektocht van uitgeverijen naar jonge auteurs komt het nogal eens voor dat schrijvers te vroeg debuteren. Ook uitgeverij Contact heeft voor haar debutantenreeks van enkele jaren geleden -naast een voltreffer als Nanne Teppers 'De eeuwige jachtvelden'- enkele twijfelachtige keuzes gemaakt. Maar 'Het Keuriskwartet' van Anja Sicking is helemaal af en geeft de indruk het product te zijn van veel schaven en herschrijven.

'Het Keuriskwartet' bestaat uit twee gedeeltes. Er is een heden: drie muzikanten van een kwartet trekken zich terug om zich voor te bereiden op een auditie. En er is een verleden: wat ging er aan het weekeinde vooraf? In het laatste hoofdstuk vallen heden en verleden samen, en komen we eindelijk te weten wat er met de vierde muzikant is gebeurd.

De spanningen tussen de personages, veelal gebaseerd op jaloezie en ambitie, weet Sicking met weinig woorden over te brengen. Als er bijvoorbeeld staat: ,,Bij Donalds afwezigheid worden Rudolfs voorstellen altijd zonder protest uitgevoerd'', weten we meteen hoe de verhoudingen liggen tussen Rudolf en Donald. De karakterisering van de vier muzikanten is subliem. Sicking introduceert de personages door te beschrijven hoe ze de kantine van het conservatorium binnenlopen. Zoals de klarinetdocent Stalowsky ,,bij binnenkomst van een musicus -nog voordat hij ook maar één noot had gehoord- al wist wat er ging komen'' zo weet de lezer al na een bladzijde hoe de verhoudingen liggen tussen de personages, zonder dat deze expliciet benoemd zijn.

Anja Sicking geeft een goed beeld van vier ambitieuze conservatoriummuzikanten, van het vele oefenen, schaven en luisteren. Door haar conservatoriumopleiding heeft ze geleerd dat alles draait om de uitvoering. De uitvoering van het Keuriskwartet - foutloos en van grote klasse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden