null Beeld
Beeld

RumoerJann Ruyters

Biedt de heruitgave van Vestdijks vergeten homoroman een ander perspectief op de schrijver?

Jann Ruyters

De 25ste sterfdag van Simon Vestdijk werd in 1996 niet herdacht. Althans, speur je in het archief naar festiviteiten in dat herdenkingsjaar dan vind je alleen­­ wat berichten over onenigheid­­ tussen Mieke Vestdijk en café De koperen tuin in Leeuwarden als de weduwe van de schrijver het borstbeeld van de auteur wil verwijderen omdat ze de uitspanning niet chic genoeg vindt. Iets wat ze later overigens berouwde. En er is opwinding rond de stofzuiger van de schrijver, een Nilfisk, die tentoongesteld wordt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Een belangrijk attribuut­­ die stofzuiger daar de schrijver hem aanzette als hij zich niet kon concentreren in zijn werkkamer in Doorn.

Vestdijks 100ste geboortedag werd een paar jaar later­­ wel herdacht en meer aandacht is er dit jaar opnieuw rond zijn 50ste sterfdag, op 23 maart. Die bijzondere dag brengt ons twee Vestdijk-postzegels, een jubileumnummer van de Vestdijkkroniek, een aanstekelijke briefwisseling over Vestdijk door bewonderaars Kees en Maarten ’t Hart, plus een heruitgave van Vestdijks Een alpenroman uit 1961.

Simon Vestdijk (1898-1971) schrijft in zijn tuin. Beeld ANP
Simon Vestdijk (1898-1971) schrijft in zijn tuin.Beeld ANP

Het is een interessante keuze van Uitgeverij kleine Uil om deze minder bekende roman over de affaire tussen een getrouwde Nederlandse vrouw en een jonge kelnerin in de Alpen, opnieuw uit te geven. Een roman over ‘een verboden vorm van geslachtelijke liefde’, schreef Trouw zestig jaar terug.

Het laatste dat we over Vestdijk hoorden was dat hij als zelfzuchtig minnaar een minder mooie rol speelde in het leven van schrijver Henriëtte van Eyk, zoals beschreven door Aukje Holtrop in haar in 2018 gepubliceerde biografie.

Mogelijk dat het vergeten Een alpenroman weer een heel ander perspectief op de schrijver biedt.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden