Taal Peter-Arno Coppen

Beter nomineren we deze constructie als Grammaticale Structuur van het Decennium

Een lezer nomineert als Grammaticale Structuur van het Decennium de constructie die begint met het woord ‘beter’ gevolgd door een gezegde: ‘Beter ga je een goede nominatie insturen­­’. Hij speculeert nog even of het misschien met het Engelse ‘You’d better…’­ te maken heeft, maar verwerpt dat meteen, omdat hij het ook observeert bij Surinaamse moeders op het dagverblijf van zijn zoontje. 

Hij had ook nog kunnen wijzen op de Belgische standaardtaal, waar ‘Je komt beter met de bus’ net zo goed is als bij ons ‘Je kunt beter met de bus komen’, en in dit verband op de vele kindertelevisieproducties van het Belgische Studio 100, die ook in Nederland veel uitgezonden zijn.

Overbodig

Hoe dan ook, taalkundig is het duidelijk wat er aan de hand is. In de constructie ‘Je kunt beter met de bus komen’ zijn er twee modale betekenissen in de zin versleuteld: ‘kunnen’ drukt mogelijkheid uit, en ‘beter’ wenselijkheid. Je zou kunnen zeggen dat die mogelijkheid al in die wenselijkheid begrepen­­ is. Als je iets wenselijk vindt, dat vind je doorgaans ook dat het mogelijk is. Dat ‘kunnen’ heeft dus iets overbodigs.

Mijn eigen taalgevoel sluit wel aan bij dat van de lezer, die dit nog alleen acceptabel­­ lijkt te vinden als ‘beter’ vooraan de zin staat. Voor mij klinkt ‘Beter kom je met de bus’ ook wel beter dan ‘Je komt beter met de bus’ (in die bedoelde betekenis). Dat komt vermoedelijk doordat ‘Beter kom je met de bus’ beter aansluit bij ‘Het is beter dat je met de bus komt’. Voor mij is het nog betrekkelijk nieuw, dus ik vind het een goede nominatie voor een kenmerkende­­ structuur uit het afgelopen decennium.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden