OpinieMoslimomroep

Beter geen omroep voor moslims dan twee

De Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) en Nederlandse Moslim Omroep (NMO) zijn opnieuw in het nieuws. Alweer in negatieve zin.

Ibrahim Wijbenga

Bij een controle van de jaarrekeningen en begrotingen door de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd blijkt dat er zonder noemenswaardige controle met geld wordt gesmeten, bestuurders eerder op basis van vriendjespolitiek worden benoemd dan professionaliteit en deskundigheid, de bestuurders elkaar voortdurend in de haren vliegen en de programma’s op de tweede plaats komen.

Het is niet de eerste keer dat deze omroepen negatief in het nieuws komen. Deze laatste ontwikkeling is symptomatisch voor een lange en treurige traditie van falende omroepbesturen, vriendjespolitiek, zelfverrijking en financiële ondoorzichtigheid. En dat uitgerekend bij een instantie als de moslimomroep die nota bene bedoeld is om de islam op een integere en verantwoorde wijze uit te dragen. Met bestuurders die zich zo misdragen moeten we geen mededogen hebben. Ze moeten keihard worden aangepakt en als het moet ook strafrechtelijk. Het zou de moslimgemeenschap sieren als ze radicaal afstand neemt van deze bestuurders.

Zulke lieden zijn een schande voor de gemeenschap. Deze treurige gang van zaken is overigens geen op zich zelf staand verschijnsel. Ze is symptomatisch voor een falende bestuurscultuur die op een paar uitzonderingen na kenmerkend is voor de hele moslimgemeenschap. Mijn ervaring is dat besturen in moslimkringen vaak betekent dat je je vriendjes erbij haalt, elkaar de bal toespeelt en je eigen belang boven het algemeen belang laten prevaleren. Alleen al het feit dat er twee moslimomroepen zijn, getuigt van bestuurlijke incompetentie.

Een geloofsgemeenschap die niet in staat is om met een omroep naar buiten te treden, verdient geen omroep. Liever geen moslimomroep, zou ik zeggen, dan twee moslimomroepen die er met hun bestuurlijke geklungel en onderlinge ruzies voor zorgen dat het toch al negatieve beeld van de moslimgemeenschap nog verder verslechtert. Beide omroepen dienen zo snel mogelijk te worden opgeheven en ervoor in de plaats moet moslimomroep komen met een programma-aanbod dat recht doet aan de diversiteit van onze geloofsgemeenschap.

Deze omroep moet worden geleid door competente bestuurders die een open oog hebben voor de samenleving waarvan de moslims deel uitmaken. De programma’s moeten hierbij weer centraal komen te staan. Nu lijken ze er nauwelijks toe doen. Zowel in het belang van de Nederlandse samenleving als in het belang van de moslimgemeenschap zelf. Het leidt alleen maar tot verspilling van geld en mankracht en schaadt de belangen van de moslimgemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden