Scène uit 'Vader en moedertje' van Nic Bruckman.

InterviewTheatermaker Nic Bruckman

Best ingewikkeld: een kind krijgen met je gay best friend

Scène uit 'Vader en moedertje' van Nic Bruckman.Beeld Knelis

Nic Bruckman schreef een theaterstuk over een vrouw en haar beste vriend die ouders worden. Wat als er problemen opdoemen, hij ineens de man van zijn leven vindt, en zij niet meer in de stad wil wonen?

Ally Smid

Hun dochter is nu een paar maanden oud, en ze hebben ergens tussen de kust en de stad afgesproken om te bespreken hoe het gaat. Niet best. Zij heeft het gevoel dat ze alleen maar aan het kolven is, slaapt slecht en werkt veel. Hij slaapt al even slecht als de baby bij hem is. Bang dat ze, als hij even geen ademhaling hoort, is gestikt. Het geestige en soms ontroerende theaterstuk Vader en moedertje van Nic Bruckman begint met irritaties.

Terwijl ze elkaar al zo lang kennen. Al sinds het discozwemmen van school. Nu zijn ze dertigers. Vic is de gay best friend van El en ze zijn allebei single. Over een kinderwens hadden ze het nog nooit gehad. Waarom zouden ze ook, de stad was al veel te vol, vonden ze, en alle leuke mensen willen tegenwoordig geen kinderen meer.

Toch zag El (actrice Stefanie van Leersum) het een paar jaar later ineens helemaal voor zich, ze wilde een kind met Vic (acteur Teun Donders). Hun basis was toch goed? Ze vertrouwden elkaar door en door. Hij wilde het ook graag, en het kon, ondanks dat hij hiv-positief was. Door medicatie hield het virus zich rustig, en juist hij wilde het leven doorgeven.

Vlnr: Jelmer de Groot, Stefanie van Leersum (El) en haar gay best friend Teun Donders (Vic). Beeld Knelis
Vlnr: Jelmer de Groot, Stefanie van Leersum (El) en haar gay best friend Teun Donders (Vic).Beeld Knelis

Het stuk laat, met flitsen naar vroeger, zien hoe de twee het hectische leven van alledag doorkomen. Met baby, twee huizen – zij woont inmiddels aan de kust, hij wil de stad niet uit – banen, wederzijdse ouders die wel heel erg aan het idee moeten wennen, en zijn nieuwe grote liefde (acteur Jelmer de Groot).

Bij een nazit afgelopen zondag in het Amsterdamse theater Bellevue praatte een deel van het publiek nog even na met tekstschrijver en regisseur Bruckman (39) – met nog tranen in zijn ogen door de voorstelling – en Sara Coster, kinderwenscoach en zelf co-ouder van een meeroudergezin. Zij ziet in haar praktijk allemaal ‘regenboogstellen’ langskomen die ze tips geeft voor als het lastig wordt, ‘of liefst in het stadium daarvoor al’. Waar ga je wonen, 30 of 40 kilometer uit elkaar is niet handig, welke achternaam kies je? Dilemma’s te over.

Tekstschrijver en regisseur Nic Bruckman: ‘Hoe blij ik ook ben dat mijn kind er is, een gezin maken dat je samen verzint, gaat gepaard met teleurstellingen en compromissen waar ik van tevoren niet op gerekend had’. Beeld Yev Kazannik
Tekstschrijver en regisseur Nic Bruckman: ‘Hoe blij ik ook ben dat mijn kind er is, een gezin maken dat je samen verzint, gaat gepaard met teleurstellingen en compromissen waar ik van tevoren niet op gerekend had’.Beeld Yev Kazannik

Waarom was u na afloop ontroerd?

“Ik vind dat ze alle drie zo goed spelen. Zo raar eigenlijk dat je zo geëmotioneerd wordt door je eigen werk, maar het komt ook doordat we het nu pas delen met het publiek. Het slot spelen ze zo mooi: dat ze elkaar weer weten te vinden. Mijn familie zat in de zaal, en het verhaal raakt deels aan mijn eigen leven, dat maakt me extra betrokken.”

Want u hebt ook een kind gekregen met een vriendin.

“Ja, en ik heb ook een man en ben net als Vic hiv-positief. Dat ouders worden met mijn vriendin verliep ook niet altijd makkelijk. We hebben echt moeilijke momenten gekend. Een kind krijgen is zoiets lichamelijks, en als je gewoon vrienden bent is dat best lastig. Hoe blij ik ook ben dat mijn kind er is, een gezin maken dat je samen verzint, gaat gepaard met teleurstellingen en compromissen waar ik van tevoren niet op gerekend had.”

Een kind krijgen betekent ook een verschuiving in je zelfbeeld, zegt u.

“Tegenwoordig zijn we vaak al zo compleet en volwassen voor we kinderen krijgen, zo anders dan onze ouders en grootouders. Je leven wordt compleet omgegooid. En dat geldt wellicht nog wel meer voor niet-hetero’s. Je moet ineens iemand anders worden.”

Theatervoorstelling ‘Vader en moedertje’ is t/m 29 mei te zien in Amsterdam en Groningen. Speellijst: theaterbellevue.nl.

Lees ook:

Rick Paul van Mulligen: ‘Hier zijn we, twee vaders met twee kinderen. We bestaan. Regel onze rechten.’

Op het toneel mag Rick Paul van Mulligen (40) voluit gaan, maar in het echte leven heeft hij nog vaak iets uit te leggen. Zo wordt zijn grootste geluk – het ‘regenbooggezin’ dat hij samen met zijn man René en hun gezamenlijke vriendin Nina heeft gesticht – op sociale media beschimpt en wachten ze nog altijd op gelijke rechten voor het homoseksueel ouderschap.

Lees ook:

Harm Edens: ‘Acceptatie van queers in Nederland? Het is een dun laagje chroom’

Presentator Harm Edens is gay, maar geen activist. Toch maakte hij – uit bezorgdheid – een podcastserie over hoe de regenboogvlag er in Nederland bij hangt. Over de stand van lhbti+-land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden