Bertrams maakt beste politieke tekening

De winnende prent 'Onsterfelijk'. Beeld Joep Bertrams
De winnende prent 'Onsterfelijk'.Beeld Joep Bertrams

Joep Bertrams heeft de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar gewonnen. Hij won de Inktspotprijs 2014/2015 met zijn cartoon over de aanslag op Charlie Hebdo.

Re

Zijn winnende spotprent heet Onsterfelijk. De prent van 7 januari 2015 is een reactie op de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bertrams nam de prijs in ontvangst in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Bertrams deelde zijn cartoon al op de dag van de aanslag via Twitter met de tekst 'Charlie Hebdo. Nooit opzij'. Diverse media, waaronder de BBC en het Duitse Rhein-Zeitung, namen de prent over. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie vier cartoonisten van het blad. De jury vond de tekening van Bertrams de beste omdat hij 'een krachtig en indrukwekkend statement maakte, dat mooi en vakkundig is uitgevoerd. Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog: het vrije potlood'. De prijs, een bronzen beeld, werd door juryvoorzitter, Coen Verbraak (journalist en programmamaker) uitgereikt.

Dubbel gevoel
'Ik ben verheugd en trots met deze prijs,' zei Bertrams. 'Maar het geeft ook een dubbel gevoel, omdat de aanleiding uiteraard vreselijk is. Ik was die dag een van de eerste cartoonisten die iets online zette en vanaf dat moment werd het een gekkenhuis.'

Naast de prent van Bertrams waren tekeningen genomineerd van de cartoonisten Tom Janssen en Siegfried Woldhek. De jury, die bestond uit Coen Verbraak, Adeline van Lier (radio- en televisiepresentator), Saskia van Loenen (columnist en journalist) en Jeroen Wielaert (verslaggever, columnist en auteur) kon kiezen uit 130 prenten van dertig tekenaars. Janssen gaf met zijn prent Zie Ginds Komt zijn commentaar op de Zwarte Piet-discussie. Woldhek tekende in Josef Poetin de schaduw van Josef Stalin bij het gezicht van Vladimir Poetin.

Bertrams (1946),onder meer werkzaam voor De Groene Amsterdammer, won in 2005 ook al de Inktspotprijs. Vorig jaar ging de prijs naar Bas van der Schot, tekenaar van de Volkskrant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden