Review

Beroerde wereld, mooie films, verzuchten Idfa-jury's

De talkshow-host zet de toon op ieder filmfestival. Zo ook op IDFA waar de Canadese filmmaker Peter Wintonick de dagelijkse gesprekken leidt. De amicale Wintonick is een Michael Moore-achtige verschijning die bijna alle documentairemakers persoonlijk kent (en kust) die hij op het podium noodt. Tijdens de bekendmaking van de nominaties donderdagavond laat, slingerde hij tot drie keer toe 'Werner, sober up!' door de zaal als de nette obers van het Americain hotel in Amsterdam weer eens een blad vol glazen lieten kletteren.

Helaas, Werner Herzog is niet op komen dagen, net zomin als Bob Dylan die het IDFA dit jaar ook graag te gast had gehad, maar echte sterren passen dit festival ook niet zo. Het is het festival van de slobberige jassen en dikke truien, en vooral een feestje voor de internationale gemeenschap van documentairemakers onderling, zo proef je tijdens de talkshows. Vreemd is dat anders dan de filmfestivals in Rotterdam en Utrecht, IDFA de gesprekken ook niet uitzendt via internet.

Donderdagavond laat maakten de verschillende jury's tijdens de talkshow hun nominaties bekend. Volgens Hans van Mierlo, voorzitter van de Amnesty DOEN Award-jury, kenmerkten de drie nominaties ('China Blue', 'Weisse Raben - Alptraum Tscherschenien', 'Why we fight') zich in aandacht voor de verborgen zwaktes in ons culturele en industriële (kapitalistische) systeem; een systeem dat, aldus Van Mierlo, nodig herziening behoeft wil het niet de wereldvrede gaan bedreigen.

De jury's van de Silver Wolf Award en Joris Ivens Award verzuchtten slechts dat het dubbele gevoelens oplevert om zoveel mooie films te zien over zoveel ellende. Wat bij hun nominaties opvalt is dat terwijl de grote politiek het festival domineerde, bij de (mogelijke) bekroning toch de kleine verhalen boven zijn komen drijven. Zo werd 'La casa de mi abuela' genomineerd voor de Ivens award, een ontroerende Spaanse film over de strijd tussen een grootmoeder en haar 7-jarige kleindochter. Genomineerd voor de Silver Wolf werd de Litouwse film over de kankerafdeling in een kinderziekenhuis, 'Before flying back to earth', en 'Svyato', de film van Victor Kossakovsky over zijn zoontje voor de spiegel. De derde nominatie voor de Silver Wolf was de Servische film 'Chicken Elections'. Voor de Joris Ivens award werden ook 'China Blue' genomineerd (over textielarbeidsters in een Chinese fabriek) en 'Le voyage des femmes des femmes de Zartale' van de Franse (speelfilm)regisseur Mourieras. Zijn documentaire belicht de strijd tussen traditie en moderniteit in een Afghaans dorp. De prijzen worden vanavond bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden