Review

Bernard Fowler laat de stenen zonder pront Stonesgebaar rollen

Stan Rijven

Tim Ries & The Rolling Stones Project Band, gezien 17 juli in BIMhuis, Amsterdam.

Dat Beatles-liedjes zich soepeltjes lenen voor jazzinterpretaties, weten we al sinds de jaren zestig toen Ella Fitzgerald van ’Can’t Buy Me Love’ een jazzstandard maakte.

Rolling Stones-songs leken nauwelijks hiervoor geschikt. Totdat de Amerikaanse saxofonist Tim Ries in 2005 besloot om Stones-klassiekers als jazzstandards te gaan vertolken.

Op het album ’The Rolling Stones Project’ kregen de hits een verfrissende opknapbeurt mede dankzij bijdragen van Norah Jones, Bill Frisell en John Scofield. Zelfs Charlie Watts, Keith Richards en Ron Wood waren van de partij, Ries kende ze immers van hun wereldtournees waarop hij vanaf 1999 meespeelde.

Stond hij twee jaar geleden nog met The Stones als begeleider in de Arena, donderdag keerde Ries in Amsterdam met hun repertoire als bandleider terug in het BIMhuis.

Geen praatjesmaker à la Mick Jagger, eerder een bescheiden middelpunt tussen trombonist Michael Davis, gitarist Frederick Favarell en slagwerker Marc Miralta. De vaste Stones-bassist Darryl Jones en zanger Bernard Fowler completeerde het aan elkaar gewaagde collectief waarin Ries op piano, sopraan- en altsax excelleerde.

Hij is een zachtmoedig frontman, die al zijn ervaring in de klassieke, geïmproviseerde en popmuziek dienstbaar maakt aan het geheel. In duet dan weer in duel ontmoetten zijn lyrische melodielijnen de tegendraadse trombonestoten van Davis in ’Wild Horses’.

Favarell transformeerde ’Paint It Black’ tot een ontdekkingsreis naar het origineel waarop Ries met Arabische toonladders oriëntaalse accenten toevoegde. Toch miste je in veel uitvoeringen het pronte Stones-gebaar en verkeerde lef in lounge. Dankzij de vocale en fysieke strapatsen van Fowler kreeg dit concert een smoel mee. Zelfs het fragiele ’Ruby Tuesday’ toverde hij om tot een ter plekke uitgevonden origineel. Met fladderende handen, slechts ondersteund door gitaar en piano, kwamen de stenen opnieuw tot rollen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden