Berlijn heeft Ai Weiwei's fietsen, Parijs heeft Hollandse wolken

null Beeld Berndnaut Smilde/RJ Muna
Beeld Berndnaut Smilde/RJ Muna

De porseleinen rivierkreeften en marmeren deuren van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei krijgen alle aandacht in Berlijn, maar er is meer te zien op kunstgebied in Europa.

Stephanie Engel

In de Franse hoofdstad ligt een man dertien dagen in een opgezette beer en zweven in het postmuseum echte wolken van een Nederlandse kunstenaar.

In Moskou nemen ze hun Sovjetleiders nog eens onder de loep en in het Spaanse Burgos wordt duidelijk dat ze in de 18e eeuw ook al met waxmodellen van de mens bezig waren.

Een greep uit het tentoonstellingenaanbod met bijzondere thema's en opvallende voorwerpen.

Chinese cel

Het is de grootste tentoonstelling ter wereld van de beroemde Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei. In Berlijnse 'Martin-Gropius Bau' is onder meer het kunstwerk te zien dat uit 150 Chinese fietsen bestaat en een herinnering is aan de jonge Yang Jia, die in China ter dood werd veroordeeld wegens vermeende fietsendiefstal.

En een replica (hieronder) van de cel waar de beroemdste kunstenaar van China 81 dagen in eenzame opsluiting vastzat.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters

Echte wolken

Het zijn regenwolken die typerend zijn voor Hollandse luchten, maar dan binnenshuis. Met een rookmachine gecombineerd met speciale lichttechnieken en de juiste atmosfeer laat de Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde deze wolken ook in de kamer ontstaan. Net als in de lucht hebben ook deze wolken geen lange levensduur. Op foto's is het werk vastgelegd. Tot en met 18 mei is de expositie 'het hoofd in de wolken' te zien in het postmuseum van Parijs.

undefined

null Beeld Berndnaut Smilde
Beeld Berndnaut Smilde

Kunst en alchemie

In het 'Kunstpalast' in Düsseldorf is de tentoonstelling 'Kunst en Alchemie, het mysterie van de transformatie' te zien. Alle tijden en genres komen aan bod: het gaat om de relatie tussen kunst en alchemie - een vorm van natuurfilosofie - in heden en verleden. De tentoonstelling loopt tot 10 augustus.

undefined

'De Alchemist' van de Nederlandse schilder Johan Moreelse maakt ook deel uit van de tentoonstelling in Düsseldorf. Beeld afp
'De Alchemist' van de Nederlandse schilder Johan Moreelse maakt ook deel uit van de tentoonstelling in Düsseldorf.Beeld afp

Mediteren in een beer

Dertien dagen verblijft de Franse kunstenaar Abraham Poincheval in een nagemaakte beer in 'Musee de la Chasse et de la Nature' in Parijs. Op 1 april heeft Poincheval plaats genomen in het dier dat is omgebouwd tot een overlevingscapsule, waar hij slaapt, eet en de tijd verbrengt met lezen. Dit alles is via webcam te volgen.

De kunstenaar, die zich eerder liet inmetselen in een boekhandel en acht dagen begraven lag onder de trappen van het stadhuis van Tours, werd geïnspireerd door het sjamanisme en hoopt tijdens zijn verblijf in de beer een meditatieve toestand te bereiken.

undefined

Poincheval is op 1 april in de beer gestapt en komt daar 13 april pas weer uit. Beeld afp
Poincheval is op 1 april in de beer gestapt en komt daar 13 april pas weer uit.Beeld afp

De mythe van geliefde Sovjetleiders

Het historisch museum van Moskou besteed aandacht aan de geschiedenis van de cultus die er rond Sovjetleiders Lenin en Stalin bestond. Onder de titel 'De mythe van de geliefde leider' worden persoonlijke eigendommen en kunstwerken uit de collectie van het voormalige Leninmuseum getoond.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

ruimte c6

Oud goud uit Colombia

Ongeveer 177 gouden voorwerpen uit het 'Museo del Oro' in Bogota zijn te bewonderen in het in het Poolse Warschau. De Colombiaanse stukken stammen uit de periode 1600 voor Christus tot 100 na Christus en vertellen over het leven van de inheemse bevolking van Zuid-Amerika.

Een masker uit de Calima-Malagan regio van Colombia. Beeld epa
Een masker uit de Calima-Malagan regio van Colombia.Beeld epa

18e eeuwse waxmodellen

Het museum van de menselijke evolutie in Burgos, Noord-Spanje, vertoont waxpoppen die de anatomie van de mens duidelijk in beeld brengen. Maar dan wel met waxmodellen die uit de achttiende eeuw stammen.

Tentoonstelling 'Cuerpos en Cera'. Beeld AFP
Tentoonstelling 'Cuerpos en Cera'.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden