Berg Europa baarde een Belgische muis

Inez Polak

Steeds minder Britten zeggen in God te geloven. Bij een laatste telling verwezen 390.000 van hen naar de Jedi uit Star Wars, waarmee het geloof van deze fictieve wakers over vrede en gerechtigheid in de Galactische republiek het vierde in het land werd. Maar in de Britse politiek is het nog altijd omslachtig manoeuvreren met religieuze overtuigingen, stelt de Britse Economist. Zo bleef Tony Blair tijdens zijn premierschap lid van de anglicaanse kerk, om pas na zijn aftreden openlijk tot het katholicisme over te gaan. Een katholieke premier kon toch immers geen stem hebben in de benoeming van de anglicaanse bisschoppen. Zijn opvolger Brown besloot af te zien van dat benoemingsrecht.

Van oudsher worden de Tories geïdentificeerd met de staatskerk (The Church of England stond bekend als the Tory party at prayer). Ook nu vertaalt zich dat nog in de invloed van belangrijke religieus geïnspireerde organisaties en denktanks op deze conservatieve partij. Maar volgens de Economist is ook het atheïstischer georiënteerde Labour steeds ontvankelijker voor religieuze invloeden. De roep om een ethischer socialisme klinkt steeds luider. Het verwijt van de Christelijk Socialistische Beweging (met 44 leden in de Labourfractie) luidt dat de partij de afgelopen jaren aan de macht te technocratisch, te ongevoelig is opgetreden. Zij dringt aan op compassie en saamhorigheid, en tot het uitdragen van deze fundamentele christelijke waarden, die nu te zeer het alleengoed van de Tories zijn. Die roep valt volgens de Economist op vruchtbare grond, al is het wat laat, want waarschijnlijk zal de partij binnenkort weer plaats nemen in de oppositiebanken.

Wie de afgelopen tijd een beetje de Britse kranten heeft gevolgd, werd getroffen door de Britse EU-fobie, zoals die onder meer tot uiting kwam in koppen als ’De Belgen heersen nu over ons’. De Economist doet de keuze voor Van Rompuy tot president (en de eigen Lady Ashton op buitenlandse zaken) af met een citaat van de Romeinse dichter Horatius: „De bergen zullen zwanger zijn en bevallen van een bespottelijke muis”.

Newsweek besteedt deze week aandacht aan de opkomst van Turkije. Het Amerikaanse weekblad roept de uitspraak in herinnering van Archibald Wavell. Deze Britse officier zag met lede ogen hoe de winnaars van de Eerste Wereldoorlog – de oorlog die voorgoed met oorlog had moeten afrekenen – het Ottomaanse rijk opdeelde. Wavell betitelde het ’de vrede die met de vrede afrekende’.

En aan bewijzen voor zijn stelling heeft het de afgelopen decennia in dat roerige Midden-Oosten niet ontbroken. Negentig jaar later was de door Amerika geleide invasie van Irak wellicht een laatste poging ’orde op zaken’ te stellen in de regio. De ironie van de geschiedenis wil dat Turkije, de erfgenaam van het Ottomaanse rijk, misschien als grote winnaar uit deze strijd komt. Turkije is onder leiding van de islamitische premier Erdogan nu een spil in de regio kan, meent Newsweek.

Alle bladen wijden – het kan niet anders – tal van pagina’s aan die andere oorlog, die in Afghanistan. Der Spiegel vraagt zich op de cover af ’Wanneer mogen Duitsers doden?’ en gaat uitgebreid in op de falende strategie en het doofpotbeleid van regering en leger.

Newsweek bericht over de strijd tegen het veelkoppige monster in Pakistan. Time brengt een veelzeggend staatje over de kosten van de nu al negen jaar durende strijd: volgend jaar zullen ze de 300 miljard dollar bereiken.

David Obey, voorzitter van de kredietencommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei het al: „Er blijft niks over, voor niks niet als we het allemaal in Afghanistan storten.”

„Het is pas als je erkent dat er gebreken en zwaktes zijn geweest, dat de mensen je begrijpen en ze voor zichzelf kunnen besluiten.”

Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika, in Time.

„Vroeger werd muziek verkocht in curieuze kleine zaakjes die muziekwinkels heetten, verstuurd op discs en gecontroleerd door platenmaatschappijen.

„Nu wordt muziek verkocht door een softwarebedrijf, verstuurd in digitale bits, en ben ik het die het allemaal in handen heeft. Met films gaat het diezelfde kant op en spoedig zal ik ook die business in handen hebben.

„Uitgevers, jullie zijn de volgende. Degene die de hulpmiddelen en distributie in handen heeft, is de koning in onze heerlijke nieuwe wereld.”

Namaak Steve Jobs (alias Daniel Lyons) in Newsweek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden