BoekrecensieJeugdboek

Benny Lindelauf schreef zes schitterende verhalen met de sfeer van oude sprookjes

null Beeld
Beeld

Benny Lindelauf toont zich in zijn nieuwe boek Hele verhalen voor een halve soldaat een meesterverteller.

Bas Maliepaard

Een voor een krijgen de vijf broers van Jongstebroer een oproep om te komen vechten in de oorlog. Ze moeten zich melden bij een slagboom, middenin een zandvlakte, en een ‘gift voor de Vrede’ meenemen, waarmee de oorlog betaald kan worden.

De armlastige broers hebben geen kostbare spullen, maar kunnen goed vertellen. Met verhalen hebben ze altijd de onrustige ziel van Jongstebroer kunnen sussen. De wacht gaat akkoord, telkens weer: een verhaal als gift. Maar de broers hebben ook een voorwaarde, die te maken heeft met hun aandoenlijke zorgzaamheid voor Jongstebroer.

Die raamvertelling omvat zes werkelijk schitterende verhalen, met de sfeer van oude sprookjes: mysterieus, een vleug tover, vaak licht verontrustend en soms griezelig.

Verbluffende verbeelding

De sfeer en vorm, maar ook het fenomenale, beeldrijke taalgebruik van Lindelauf roepen Het sleutelkruid en De tuinen van Dorr van Paul Biegel in herinnering. Lindelauf toont zich met zijn verbluffende verbeelding en stilistische brille net zo’n meesterverteller.

De verhalen gaan over een pasteienbakker die op lugubere wijze een ingedut stadje tot leven wekt. Over de beeldschone Zilver, die zoveel vrouwen het hoofd op hol brengt, dat de jaloerse dorpsraad besluit hem aan de woestijn uit te huwelijken. En over de kleine Zetta – “frêle als een kantwerkje, haar hoofdje paste in een pollepel” – die door haar moeder aan een poppenspeler wordt verkocht om marionet te worden.

Alle verhalen gaan over mensen die aan het overleven zijn en veelal proberen het lot naar hun hand te zetten. Ook een zekere droefheid en dreiging hebben ze met elkaar gemeen. Waarom de broers in oorlogstijd niet wat opwekkender verhalen vertellen? Een van de personages verwoordt het zo: “Er is geen beter medicijn tegen de gruwelen van deze wereld dan de gruwelen uit het rijk der verbeelding”.

In zijn verfijnde, gedetailleerde handschrift tekent Volbeda vele landschappen: rotsen, de uitgestrekte zandvlakte, een bos, en daarin steeds ver weg een eenzame figuur. Zijn kleurenpalet is gedempt, vaal bijna, alsof het zand er een laagje overheen gelegd heeft. Maar er zijn ook het affiche van een marionettenconcours, opgebouwd uit talloze kleurvlakjes, en de angstaanjagende tekening van een wolf.

Dit boek vertelt de voorgeschiedenis van Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (2016), dat ook knap geschreven is, maar mij nauwelijks raakte. Het sublieme Hele verhalen voor een halve soldaat doet dat wel: het is warm, wijs en ontroerend.

null Beeld

Benny Lindelauf
Hele verhalen voor een halve soldaat
Ill. Ludwig Volbeda
Querido; 281 blz. € 22,50. Vanaf 12 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden