De IJslandse zangers Lars Erickssong en Sigrit Ericksdóttir (Will Ferrell en Rachel McAdams) dat als het duo Fire Saga meedoet aan het Songfestival 2020 in Edinburgh. Beeld Photo News
De IJslandse zangers Lars Erickssong en Sigrit Ericksdóttir (Will Ferrell en Rachel McAdams) dat als het duo Fire Saga meedoet aan het Songfestival 2020 in Edinburgh.Beeld Photo News

FilmrecensieEurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Ben jij gay? ‘Nee, ik ben een Rus’

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Regie: David Dobkin.
Met: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Conchita Wurst.
★★★☆☆

Peter van der Lint

IJsland heeft nog nooit het Eurovisie Songfestival gewonnen. Een waarheid als een koe, maar wat moet je met een dergelijk nutteloos weetje? Nou... dat gegeven werd het uitgangspunt voor de half-gelukte, half-hilarische en bij wijlen volslagen onnozele film ‘Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga’. Is de film, door Netflix vorige week online gezet, daarom even nutteloos als dat weetje van hierboven? Nou, nee. Voor wie van het hoge camp­gehalte van het Songfestival houdt, valt er in de deze film met iets te veel knipogen toch nog aardig wat te genieten.

Wat te denken van die sympathieke Portugese winnaar Salvador Sobral uit 2017? In de film figureert hij als een soort armoedige straatmuzikant die zijn winnende en prachtig eenvoudige liedje ‘Amar pelos dois’ zingt, zichzelf begeleidend op een wankele tingeltangelpiano. Na afloop gooien de omstanders wat muntjes in het centenbakkie. Dat is best hilarisch, maar dan moet je als kijker natuurlijk wel weten waar je naar zit te kijken. Als je geen fanatieke Songfestivalfan bent, dan weet je niets van Sobral, noch van zijn liedje.

Misschien dat Songfestivalhaters Conchita Wurst nog wel zouden herkennen, de vrouw met de baard die in 2014 voor Oostenrijk won. Ook zij figureert in de film, samen met eerdere beroemde winaars en deelnemers. Dat is meteen de beste scène, als ten paleize van de Russische deelnemer in een singalong allerlei liedjes langs­komen. We zijn in Edinburgh, waar Eurovision 2020 dan zogenaamd plaatsvindt. Zo kunnen we het afgelaste festival van dit jaar in Rotterdam toch nog een beetje beleven, zij het in Groot-Brittannië.

Over dat land wordt in de film gezegd dat heel Europa het haat. Inderdaad bungelen ze de laatste jaren altijd onderaan op het scorebord. Er zitten meer prima grappen in. Zoals die waarin aan de Russische deelnemer wordt gevraagd: “Ben jij gay?” Zijn antwoord: “Nee, ik ben een Rus”.

Acteur en Eurovisionfan Will Ferrell kreeg het idee voor het verhaal. Na de nationale voorronde in Reykjavík laat de baas van de Nationale Bank een bom afgaan op de afterparty. Alle IJslandse artiesten van enige naam, inclusief de winnares van de finale, komen daarbij om. De man is bang dat IJsland zal winnen, en dat het toch al bankroete land dan de extreem hoge kosten voor de organisatie van het festival moet ophoesten. Fire Saga, het slechtste duo uit de voorronde, heeft de party gemeden, en mag naar Edinburgh. Of IJsland eindelijk wint? Opmerkelijk wel dat de echte IJslandse inzending van dit jaar, een act al even lullig als deze film, op de eerste plek stond bij de bookmakers.

Lees ook:

Wie zou hebben gewonnen in Ahoy?

Veel festivalfans hadden blijkens sociale media de IJslander Daði Freyr met ‘Think about Things’ als favoriet. Het bijbehorende nerdy dansje en de truien met jarentachtig-pixelkunst, waarin Freyr en zijn entourage gestoken waren, hadden zomaar een rage kunnen ontketenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden