Een van de inzendingen van de World Press Photo 2022 door de Australische fotograaf Matthew Abbott. Op de foto een Aboriginal die land in brand steekt om grotere branden elders te voorkomen.

CultuurtipsZien, doen & horen

Bekijk de bekroonde World Press Photo, bezoek een fort, of beklim een boomhut

Een van de inzendingen van de World Press Photo 2022 door de Australische fotograaf Matthew Abbott. Op de foto een Aboriginal die land in brand steekt om grotere branden elders te voorkomen.Beeld ANP / EPA
Maaike Bos

ZIEN
WORLD PRESS PHOTO 2022

De Nieuwe Kerk in Amsterdam, t/m 14 augustus
Zie Worldpressphoto.org.

De bekroonde foto’s van World Press Photo 2022 hangen weer in De Nieuwe Kerk voor ze op wereldtournee gaan. Amber Bracken won de hoofdprijs van deze 65ste jubileumeditie met haar foto van kinderkleding aan kruizen bij een Canadese kostschool. Matthew Abbott won het Fotoverhaal van het jaar over Australische Aboriginals die gras branden om bosbranden te voorkomen. De internationale jury en zes regionale jury’s (Afrika, Azië, Zuidoost-Azië en Oceanië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika) bekeken 64.823 ingezonden foto’s uit 130 landen.

DOEN
OPEN DAGEN FORT BIJ SPIJKERBOOR

Noord-Holland, 24 april, zon- en feestdagen
Boek via Natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor.

Het fortenseizoen is weer geopend. Nederland telt wel 45 Linies en Stellingen, van de oude Romeinse Limes tot de recente IJssellinie (Koude Oorlog). Fort bij Spijkerboor is één van de grootste van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Kijk rond in de slaapvertrekken en waslokalen van de soldaten, de legerkeuken, kapel en gevangenis. Of bekijk met een gids de geschutskoepel.

ZIEN
THE SCHOOL OF LIFE & CINETREE

Drie gratis films online, april
Via Tsola.co/theschoolxcinetree.

Het kan nog net in de Maand van de Filosofie: gratis drie topfilms kijken bij Cinetree. Dat online filmplatform koos drie films uit voor The School of Life. Filosoferen is oefenen in andere perspectieven, en goede films helpen daar fantastisch bij. Kijk dus deze week nog gratis naar Terrence Malicks Oscar-genomineerde The Tree of Life, naar The Diving Bell and the Butterfly en/of naar Young at Heart.

ZIEN
DE WAANZINNIGE BOOMHUT VAN 52 VERDIEPINGEN

Meneer Monster
Naar het boek van Andy Griffiths en Terry Denton, 3 mei t/m 29 juni
Zie Meneermonster.com/waanzinnigeboomhut52.

Andy en Terry zijn terug, nu met een boomhut van niet 13 maar 52 verdiepingen. Ze zoeken meneer Grootneus en zetten daarvoor al hun handige uitvindingen in, van een wortelkanon met raketaandrijving tot een vliegende gebakken-ei-auto. Moeten ze wel even een hongerige rups, Ninjaslakken en vijandige groentes verslaan. Het eerdere theaterstuk De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen kreeg zowel een Zilveren Krekel als de Zapp Theaterprijs.

Scène uit ‘Meneer Monster’. Beeld
Scène uit ‘Meneer Monster’.

HOREN
PODCAST: ECHT GEBEURD

Micha Wertheim en Paulien Cornelisse
Wekelijks
Via Echtgebeurd.net vindt u de podcast op de bekende podcastkanalen.

De langlopende podcast Echt Gebeurd (en maandelijks verhalenmiddag) blijft bijzonder. Mensen vertellen erin over hun eigen belevenissen, zoals VU-docent Evelyn Vlasman over haar tijd als recalcitrante puber, of Trouw-columnist Babah Tarawally over rebellen en gevaar. Elke maand leest iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Cabaretiers Micha Wertheim en Paulien Cornelisse omlijsten het geheel met onovertroffen opmerkzaamheid en meligheid. Op 15 mei en 19 juni komt Echt Gebeurd weer live in comedy-club Toomler (Amsterdam).

Paulien Cornelisse en Micha Wertheim.  Beeld
Paulien Cornelisse en Micha Wertheim.Beeld

ZIEN
ZONVONKENGESPROEI

Solotentoonstelling van Zoro Feigl
Stedelijk Museum Schiedam
14 mei t/m 18 september
Meer informatie en tickets via Stedelijkmuseumschiedam.nl.

Het museum is grondig verbouwd en opent nu met de solo van kunstenaar Zoro Feigl (1983, Amsterdam). Hij exposeerde al in China, Japan, Brazilië, Rusland, Italië, Bulgarije, België en in verschillende Nederlandse musea. Zijn ‘bijna levende’ installaties halen alle verwachtingen onderuit: een draaiende watermassa, golvende vloer, bewegende schilderijenwand en vuurvliegjes.

  Kunstenaar Zoro Feigl. Beeld
Kunstenaar Zoro Feigl.Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden