Review

Beelden van de wereld van jonge vluchtelingen

,,Wat mensen van mij moeten weten is dat ze me niet gek moeten maken, want dan ga ik heel hard schreeuwen”, zegt een negenjarig meisje in het boek 'Mijn wereld'. Ze is een van de tien kinderen die basisschoolleraar Ramon Dekkers en psychotherapeute Riëtte Mellink bij elkaar zochten voor een experimenteel project met jonge vluchtelingen en Nederlandse kinderen.

Met fotos¿, tekeningen en teksten mochten de kinderen hun levensverhaal vertellen. ,,Omdat we denken dat iedereen een verhaal heeft, omdat zon¿ verhaal veel groter is dan het verhaal van een vlucht of van het Nederlands zijn, omdat een verhaal nooit verloren gaat, waar je ook bent of waar je ook heen gaat, omdat je met een verhaal over jezelf kunt laten zien wie je bent, wat je kan en waar je van droomt”, zegt Dekkers in het voorwoord van het boek waarin de verhalen gebundeld zijn.

De kinderen met zes verschillende nationaliteiten komen deels uit het AZC in Amsterdam-Zeeburg en deels van de 8e Montessorischool in ditzelfde stadsdeel. ,,De Nederlandse kinderen waren snel gevonden voor dit project”, zegt Dekkers en dankzij de Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, die vaak activiteiten in het AZC organiseert, werden de vluchtelingkinderen benaderd. Met hulp van drie fotografen en een beeldend kunstenares leerden de kinderen hoe ze beelden konden maken van hun wereld. ,,Wat voornamelijk opvalt aan de fotos¿ is dat kinderen gewoon kinderen zijn, waar ze ook vandaan komen.”

Sommigen stoer, zoals Roberto uit Angola, die op een van zijn fotos¿ een hand voor zijn mond doet, ,,want dan kunnen ze niet zien hoe je lacht, slecht of goed, dat weten ze dan niet. Sommigen kinderlijk eerlijk, zoals de Nederlandse Abel, die het belangrijk vindt om te zeggen dat hij niet heel hip is en ook niet echt een idool heeft. ,,Ik vind wel de tekeningen van Escher heel mooi.” Het doel van de expositie en uitgave van de tien verhalen is volgens de bevlogen Dekkers ,,mensen een ander gezicht geven van vluchtelingen.” De tentoonstelling is tot 8 mei in het gemeentearchief Amsterdam te zien. Daarna reist de expositie langs basisscholen in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden