Beeld met 'erectie' uit kerk verwijderd

null Beeld

Al dagenlang zijn de gemoederen flink verhit over een sculptuur op een expositie in de Sint Jansbasiliek in het katholieke Oosterhout. De kunstenaar Roelandse maakte een moderne versie van het beeld Hermaphrodite uit het Louvre. Het beeld zou een zichtbare erectie hebben en dat gaat de kerk te ver.

Een vrijwilligster van de kerk heeft een doek over het geslachtsdeel gelegd. De kunstenaar vond dat niet kunnen. Het beeld vormt een onderdeel van de 'International Exhibition of Art'. 'Zonder overleg doe je zoiets niet. Een kunstobject is een uiting van de kunstenaar en dat tast je niet eigenhandig aan', aldus Roelandse.

Kerk geen openbare expositieruimte
De geloofsgemeenschap vindt het beeld niet in de kerk passen. 'Een kerk is geen neutrale expositieruimte. De aard van de tentoongestelde werken moeten toch enigszins passen bij het gebouw. Het gaat ons niet om het naakt, want er is wel meer naakt te zien in de kerk. Maar het betreffende beeld heeft een erectie en dat vinden wij niet passend in een kerkgebouw', aldus de pastoor in de Provinciale Zeeuwse Courant.

De kunstenaar is van mening dat tijdens de openingsuren van de expositie de kerk verhuurd is als tentoonstellingsruimte. 'Dan gelden er andere richtlijnen dan wanneer de kerk als kerk in functie is.'

'Die heeft een grote piemel'
Het publiek van de tentoonstelling lijkt er geen problemen mee te hebben. 'Kinderen lopen er langs en roepen: 'Die heeft een grote piemel!' Roelandse is boos en teleurgesteld over de houding van het kerkbestuur.'Het beeld heeft een overduidelijk zichtbaar geslachtsdeel. Maar, de meningen verschillen over de erectie. Als de pastoor er een erectie in wil zien, mag dat. Ik zie dit als kunst. De pastoor legt het accent verkeerd', aldus de kunstenaar op de website van Omroep Brabant.

Het beeld is weggehaald uit de openbare expositieruimte. De tentoonstelling, zonder Hermaphrodite, is nog tot 11 juli te zien in de St. Jansbasiliek in Oosterhout.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden