Beeld in de berm: Piet Slegers

Strikt genomen bestaat dit beeld uit twee rechthoekige halve bogen van roestvrij staal. Samen 4 meter hoog en 19 meter lang. En toch, zelfs wanneer je niet bekend bent met de titel, kost het moeite om er níét een ontmoeting in te zien.

Karin van Munster

Zoals bijna alle beelden van Slegers, is ook 'ontmoetingsteken' geconstrueerd door Guido en Michel Slegers, zoons van de kunstenaar en beide werktuigbouwkundige. Samen vormen zij het bedrijf Gebr. Slegers, dat zich al zo'n 25 jaar specialiseert in het uitvoeren van kunstwerken in roestvrij staal, cortènstaal en soms in brons of polyester.

Vader Slegers is de grootste opdrachtgever van de gebroeders, maar inmiddels hebben ze nog zo'n tien andere kunstenaars voor wie ze werken, waaronder de internationaal bekende Anish Kapoor.

De constructie van het beeld in Ede herinnert Guido Slegers zich nog goed: ,,We kregen zoals altijd het beeld van pa als maquette aangeleverd, met de maten erbij waarin het moest worden uitgevoerd. Maar toen we het beeld ter plekke gingen uitzetten in betonijzer -dat zijn van die lange ronde staven, waarmee je goed de verhoudingen van een beeld kunt aangeven- toen bleken de verhoudingen op die schaal niet te kloppen. Het beeld stond aangegeven op 13 meter lang, maar dan zag het eruit alsof iemand met twee benen tegen elkaar aan geknepen stond. De slome boog uit de maquette was op deze schaal verdwenen. We moesten het beeld op 19 meter te zetten, om weer hetzelfde effect te krijgen. Daarom is het bij dit soort beelden altijd nodig om de schaalverhouding ter plaatse te beoordelen. Een beeld dat te groot is maakt de ruimte kapot, en te klein is minder erg, maar jammer van het beeld.

,,Voordat we het beeld konden plaatsen hebben we met zand het terrein verstevigd en er twee betonblokken ingegraven. Daarop is het beeld in twee delen geplaatst en aan elkaar gemonteerd. Nee, het zijn niet twee identieke delen die tegenover elkaar staan. Het ene deel is iets smaller, heeft een iets andere aanloop. Ze hadden ook niet andersom tegenover elkaar geplaatst kunnen worden, want dan zou de zigzag waar de twee delen elkaar raken, tegen het verkeer in lopen. Nu loopt hij met het verkeer mee.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden