Beeld in de berm: Piet Slegers

,,Het allermooiste compliment voor dit werk kreeg ik van een paar vrouwen die aan de andere kant van de Gaasperplas wonen en uitkijken op mijn beeld. Zij vertelden me dat als zij 's ochtends het raam opendoen, het licht bij hen naar binnen slaat. Rechtstreeks van mijn beeld af, komt het bij hen in huis. Kijk, daar doe je het voor. Ik maak nooit een beeld voor mezelf, maar altijd voor een ander of voor de natuur.

Ik ben door het licht gegrepen. Het gaat in mijn werk om de inslag van het licht, om de weerkaatsing die overgaat op de aarde en zich verbindt met de aarde. Dat klinkt filosofisch, maar ik heb de indruk dat de mensen die mijn beelden zien, het snappen.

Het gaat erom dat je als beeldhouwer de natuur begrijpt, dat je licht begrijpt. Licht is het belangrijkste, dat zie je al bij Rembrandt. Waar licht komt is karakter. Bovendien is het positief om ergens licht op te leggen. Daar werk ik graag mee.

Ik ben opgeleid als klassiek beeldhouwer en het gebeurde vroeger vaak genoeg dat je een beeld had gehakt - uit steen, en dan zette je dat buiten en dan kon je weer opnieuw beginnen. Pas dan zag je wat het licht met het beeld deed. Tegenwoordig letten beeldhouwers daar minder op, lijkt het. Ik zie zo vaak een beeld dat zó, plóf, vanuit het atelier ergens is neergezet.

Ik heb in klei gewerkt, met steen en met brons, maar ik ben uitgekomen bij roestvrij staal. Daar werk ik de laatste jaren alleen nog maar mee. Het beeld 'zonnebaken' is 23 meter hoog en is ook gemaakt van roestvrij staal. De vorm van het beeld is een afgeleide van zonlicht. Als je naar licht en schaduw kijkt en je omlijnt dat, dan krijg je een vorm, een beeld.'

Al het werk van Slegers wordt uitgevoerd door het constructiebedrijf van zijn twee zoons. Zij voeren ook werk voor andere kunstenaars uit. Dit jaar kreeg Piet Slegers uit handen van de burgemeester van Wageningen een ridderorde, vanwege zijn respectabele carrière als beeldhouwer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden