Beeld in de berm: Peter Struycken

Wat voor kunst zet je neer in een van de grootste havengebieden ter wereld? In een omgeving vol visueel geweld van kranen, containers, hoge afvoerpijpen en rookpluimen? Je moet in ieder geval de lucht in, vond Peter Struycken. Want zo'n beeld moet passen in de schaal van de omgeving. Bovendien zou het eigenlijk ook moeten bewegen, anders zal het zich nog niet genoeg onderscheiden.

De opdrachtgever, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, had iets bruikbaars liggen: de oude lichtmasten van de Van Brienenoordbrug. Het ging om palen van 38 meter hoog met een betonnen voet. Een ladder binnen in de masten voerde naar een verdikking bovenaan, waar ruimte was voor een machinekamer. Van hieruit zou een beeld zowel kunnen worden rondgedraaid, als worden aangelicht. Met andere woorden: de 'sokkels' waren er al.

Struycken ontwierp drie stalen constructies voor bovenop deze masten. Drie verschillende beelden, die toch verwantschap vertonen doordat ze telkens bestaan uit twee of drie halve cirkels, steeds op een andere manier aan elkaar gelast. Bovendien gebruikte Struycken voor alledrie de beelden dezelfde kleuren, namelijk die van het havenbedrijf: geel voor de masten en donkerblauw, hardblauw en wit voor de halve cirkels. Doordat ze draaien, hebben ze -ook ieder op zichzelf- voortdurend een verschillend voorkomen.

Stap voor stap nam Struycken zijn ontwerpen door met ingenieurs van de gemeente Rotterdam, om te zien of wat hij in zijn hoofd had, ook technisch mogelijk was. De constructies bovenop de masten zouden zo'n negen meter hoog moeten worden, dus was het zaak om goed te berekenen of de constructies stabiel zouden blijven, ook wanneer ze zouden ronddraaien.

De totale hoogte van de beelden is 47 meter, ze zijn al van verre te zien. Eén beeld staat in de Eemhaven, één in het Botlekgebied en één in de Maasvlakte. Als ze 'savonds worden aangelicht weerkaatst het licht vooral in de witte binnenkanten van de constructies en ontstaat een heel ander beeld dan overdag.

Meer werk van Peter Struycken is te zien bij Leeuwarden, tussen de ringweg en het Medisch Centrum, en vlakbij Nijmegen op de A326. Een 30m hoog kunstwerk aan de Gaasperdammerweg in Amsterdam-Zuidoost werd vier jaar geleden 'tijdelijk' afgebroken in verband met een herinrichting van het gebied. Grondbedrijf Amsterdam beloofde dat het werk begin 2002 weer overeind zou staan, maar de onderdelen liggen nog steeds in het gras te verkommeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden