Beeld in de berm: Otto Heuvelink

Dit beeld staat boven op het uitstroomwerk van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende sluizen in Hollands Noorderkwartier. Geheimtaal voor een nuttig bouwwerk. Hier stroomt gezuiverd water terug naar sloten en plassen in het land. Met de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie werd één procent van het budget besteed aan een kunstwerk. Het uitstroomwerk, op zichzelf al bijna een sokkel, leek de aangewezen plek. Otto Heuvelink kreeg de opdracht en liet zich inspireren door het water en de rietkragen in de nabije omgeving.

Het roestvrijstalen gedeelte van het beeld, door de kunstenaar zelf getypeerd als 'een vliegende vorm' is ruim acht meter lang. De roodgeverfde stalen palen zijn zo'n vijf meter hoog. Vaak zoekt Heuvelink in zijn werk naar organische vormen, waarbij het de kunst is om die te construeren van materiaal dat op zichzelf plat en vlak is.

Staal laat zich buigen, maar niet zonder een grote hoeveelheid kracht en met behulp van apparatuur waarmee het valt te tillen, te bedwingen en te lassen. Heuvelink is een van de weinige kunstenaars die dit zware werk zelf uitvoeren.

Zijn ontwerpen voor beelden in de openbare ruimte beginnen heel klein, aan een bureau. Het eerste model is van was, dan volgt een uitvoering in blik en daarna komt het ontwerp in een computer terecht, die berekent hoe en hoe groot de vormen uiteindelijk uit plaatstaal moeten worden gesneden. Deze berekeningen brengt Heuvelink naar een snijbedrijf, waarna hij het ontwerp als een keurige bouwplaat terugkrijgt. Daarna volgt een eindeloze fase van 'gerommel', legt Heuvelink uit. ,,Je bent wekenlang bezig met buigen en lassen. Na verloop van tijd zie je ineens: verrek, het wordt wat. En dan begint het schuren. Soms wel een maand lang. Heel vervelend werk. Vermoeiend, een hoop herrie, maar het moet wel. Ik wil het per se allemaal zelf doen. Daar leer ik van.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden