Beeld in de berm: Marijke de Goey

Waarom zijn bijna alle buitenbeelden van Marijke de Goey blauw? Zelfs zó blauw dat de kleur in sommige kringen al 'De Goey-blauw' wordt genoemd? De kunstenares legt het als volgt uit: ,,Mijn beelden bestaan meestal uit ijle lijnen. Alsof ik met een potlood in de lucht heb geschreven. Om die lijnen goed zichtbaar te laten zijn, moet je rekening houden met de kleur van de omgeving. In Nederland heb je te maken met sterk wisselende seizoenen: de lente is lichtgroen, de zomer geel, de herfst rood en de winter grijs en bruin. Dus is blauw eigenlijk de enige kleur die altijd opvalt. Helder blauw welteverstaan, want als ik een minder harde tint zou gebruiken, dan zou die weer wegvallen tegen onze grijsblauwe luchten. Dit blauw heeft bovendien als voordeel dat het heel sterk is. Met een dubbele coating is het bijna onverwoestbaar.'

'Overspanning' is in meters gemeten een reusachtig beeld. De bogen zijn 83 meter lang en 20 meter hoog. Toch maakt het beeld langs de A12 bij Ede een lichtvoetige indruk. Alsof de bogen bij het minste gering ste zullen gaan trillen als twee snaren. 'sAvonds is het op vijf plaatsen verlicht met neon: op het snijpunt van de twee bogen en een stukje langs de vier voeten. Meer is ook niet nodig, want de hersenen van de kijker vullen vanzelf de ontbrekende gedeelten aan, zodat je toch de complete overspanning ziet.

Marijke de Goey noemt het beeld 'een waterdruppel', en eerder een teken dan een sculptuur. Het is een teken voor hetgeen zich onder het talud bevindt, namelijk een waterreservoir zo groot als zesentwintig watertorens bij elkaar. Het zijn de voorraadkelders van de Veluwse Nuon. Het fort-achtige gebouw dat zich grotendeels onder de grond bevindt, gaat schuil onder een indrukwekkend dak van groene planten en -in het seizoen- een vracht aan bloemen. Prof. P. Zonderwijk, hoogleraar plantenecologie in Wageningen, zorgde voor de aanplant van een grote hoeveelheid inheemse planten. Jammer genoeg staat er een hoog hek rond het terrein, zodat niet veel mensen van het bijzondere parkje kunnen genieten. Zo enthousiast als Marijke de Goey is over die 'wonderschone bloemenzee' onder haar kunstwerk, zo ontstemd raakte ze laatst over de bomen rondom het terrein. Deze beginnen zo langzamerhand het zicht op de bogen te belemmeren. Er is dus een brief naar de gemeente onderweg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden