Beeld in de berm: Ingenieursbureau gemeente Lelystad

Het zijn palen van zes, zeven en acht meter hoog. Bovenop draaien drie ronde blikvangers mee met de wind. Wie heeft het gemaakt? De kunstkenners van Flevoland weten het niet. Het staat nergens geregistreerd.

"Klopt", zegt Peter Pels, cultuurambtenaar bij de gemeente Lelystad. "Het is geen kunst. Het zijn 'decoratieve elementen'. Veel mensen ervaren het echter wel als kunst. Ik woon er zelf vlakbij, en ik dacht het eerlijk gezegd ook. Maar het is bedacht door mensen bij de sectie Stadswerken, door onze 'technische boys'. Door de mannen die voor de kabels, de leidingen en het groen in de stad zorgen. Nee, niet als geintje, het is serieus bedoeld. Het past ook op die plek, vind ik. Veel omwonenden zijn er blij mee, vinden het prachtig. Het is ook echt een monumentaal beeld, als je zo die dijk opkomt. Maar formeel is het geen kunstwerk."

Wijert Krijt van het ingenieursbureau Lelystad en bedenker van het beeld, kan niet anders dan het verhaal beamen. "We zochten naar een blikvanger op die rotonde", vertelt hij. "Het is een mooi punt op de dijk. Niet alleen vanuit de stad, maar ook als je vanaf Almere aan komt rijden en je nadert Lelystad. Toen daar een rotonde was aangelegd, vonden we dat er iets óp moest komen. Iets wat te maken heeft met de omgeving, iets met wind en met riet bijvoorbeeld. Toen hebben we dit gevonden in een catalogus voor speeltoestellen. Ze zijn bedoeld als versiering op een combinatietoestel: zo'n klimtoestel voor kinderen, waar ook een glijbaan of een loopbrug aan vastzit. Aanvankelijk waren er mensen kwaad. Dat het geen kunst was. De plaatselijke pers kwam bij ons informeren hoe het zat. Maar ja, het werd aan de andere kant als beeld wel gewaardeerd. Het heeft zelfs aanstekelijk gewerkt, want wijkbeheer had een oud speeltoestel over – een soort wereldbol – en die hebben ze later op een rotonde aan de andere kant van Lelystad geplaatst, richting Dronten. En kunst... tja, wat is kunst? Ik vind het niet helemaal géén kunst. Het is in ieder geval een beeld. Het is overigens al het tweede stel windvangers op die plek. Er is 's nachts namelijk een keer iemand dwars overheen gereden. Toen was het dus wel makkelijk dat we die palen gewoon uit de catalogus opnieuw konden bestellen. Dat was bij een kunstwerk niet mogelijk geweest."

Dus het is toch geen kunst? Krijt: "Nou, ach ja, toch ergens wel. Het is geen speeltoestel meer. Het staat op een bijzondere plek. Het heeft te maken met de wind op de dijk, het verwijst naar rietpluimen in het water even verderop. Nee, ik vind het toch eigenlijk wel kunst. Tussen aanhalingstekens."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden